Panorama Mesdag is het oudste panorama ter wereld dat nog altijd op zijn originele locatie is te bewonderen. Het vergezicht, met een lengte van 120 meter en hoogte van 14 meter, biedt een unieke kijk op het Scheveningen van mei-juni 1881. Geograaf en historicus Willem van der Ham stelde een boekje over het historische panorama samen, met een bijbehorende mobiele
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers de Atlantikwall, een 5000 kilometer lange kustlijn, van Kirkenes in Noorwegen tot aan de Franse grens met Spanje.
Het is het eerste optreden dat de rock-'n-rollband op het Europese vasteland geeft.
In de jaren 1900-1942 vormde zich in de kustplaats Scheveningen een bloeiende Joodse gemeenschap, met name in en rond de Harstenhoekweg, een zijstraat vlak voor het Kurhaus.
Voor de Tweede Wereldoorlog maakten Joden deel uit van het alledaagse leven in tal van dorpen en steden. Zij drukten een stempel op vrijwel elke lokale geschiedenis in Nederland.
In het 'Oranjehotel' zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog veel verzetsstrijders en militairen gevangen. Verschillende van hen werden in opdracht van de bezetter op de Waalsdorpervlakte geëxecuteerd.
Scheveningen Radio verzorgde van 1904 tot 1999 de communicatie met schepen. De zender opereerde de eerste decennia vanuit de wijk Duindorp. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest Scheveningen Radio de uitzendingen staken.
De bunkers in de duinen, het Malieveld, landgoed Clingendael, Duindorp en de boulevard van Scheveningen maakten deel uit van de Atlantikwall.
Het Haags Historisch Museum heeft, in samenwerking met het Letterkundig Museum, een tentoonstelling samengesteld met werk van kunstenaars die zich in de loop der tijden hebben laten inspireren door het Nederlandse duinlandschap.
De Eerste Wereldoorlog is nog maar twee maanden oud als op 22 september 1914 vlak voor de Nederlandse kust, ter hoogte van Scheveningen, een voor de Britse Royal Navy ongekende ramp plaatsvindt.
Het Kurhaus in Scheveningen is één van de beroemdste hotels van ons land. Het hotel op de Scheveningse boulevard van Scheveningen werd tussen 1886 en 1887 gebouwd.
In de Nederlandse geschiedenis neemt het Kurhausconcert een bijzondere plek in. Het was het eerste optreden dat de rock-’n-rollband op het Europese vasteland gaf.
Waarom de mensen op het schilderij op het strand staan was lange tijd echter een raadsel. Nu het werk gerestaureerd is blijkt dat ze naar een gestrande walvis kijken.
Op 26 november 1813 begon prins Willem VI zijn terugreis naar zijn vaderland. Toen het Engelse oorlogsschip The Warrior de Hollandse kust naderde, kwam er nieuws: de Fransen waren gevlucht uit Den Briel. “Men stelde voor naar die haven te zeilen”, schreef de Engelsman George Chad in zijn boek over the late Revolution in Holland (1814), en dat was ongetwijfeld
Op 30 november 1813 arriveerde de latere koning Willem I op het strand van Scheveningen na jaren in ballingschap te hebben geleefd.
Net als tweehonderd jaar geleden komt op 30 november 2013 te Scheveningen de ‘prins van Oranje’ aan land. Ditmaal een stand in, maar in 1813 arriveerde erfprins Willem Frederik daar. Negentien jaar eerder was hij met zijn ouders naar Engeland uitgeweken, toen de Fransen de Republiek binnenvielen. Nadat Napoleons legers waren verslagen in oktober 1813 stortte het Franse rijk in.
De curator van de Pier van Scheveningen wil sluiting van de pier voorkomen. Hij heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente Den Haag.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima wonen eind november de start van de viering 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden bij. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat vrijdag bekendgemaakt.
Televisieprogramma Andere Tijden trapte het nieuwe seizoen zondag af met een aflevering over badplaats Scheveningen. In het programma werd bekeken welke ontwikkeling de badplaats afgelopen decennia doormaakte. In de jaren zeventig was Scheveningen “op sterven na dood”. Grote hotels sloten de deuren en en steeds minder dagjesmensen wisten de badplaats te vinden. Op een gegeven moment werd zelfs besloten om
De Scheveningse pier moet via een openbare veiling een nieuwe eigenaar krijgen. Curator Marc Udink heeft dat donderdag bekengermaakt. De Pier was eigendom van horecaconcern Van der Valk. Dit concern was geruime tijd op zoek naar een koper maar vond er geen. Begin dit jaar vroeg het bedrijf uiteindelijk faillissement aan voor de Pier.
Het CDA wil dat het kabinet zijn best gaat doen om de Scheveningse Pier voor de toekomst te behouden. Horecaconcern Van der Valk, sinds 1991 eigenaar, vroeg een week geleden faillissement aan voor de Pier. Het CDA noemt de Pier een “markant gebouw met cultuurhistorische waarde”. Volgens de partij is het bouwwerk kenmerkend voor de naoorlogse wederopbouwperiode in Den Haag