Kantoor en schoolKantoor en school

“Odysseus, waar zit je? Kom toch snel!”

Heldinnenbrieven van Ovidius
Bij uitgeverij Atheneum verschijnt deze week het boek Heldinnenbrieven, met daarin een selectie brieven van de beroemde dichter Ovidius, vertaald door Marietje d’Hane-Scheltema. In de brieven leeft Ovidius zich in de situatie van de vrouwen van de Griekse helden in. Vrouwen zoals Penelope, Medea en Dido, die bekend zijn uit de mythologie, waarin vooral mannen de dienst uitmaken. Op Historiek een fragment uit de brief die Penelope volgens Ovidius aan haar man Odysseus zou kunnen hebben geschreven. Ze moest zo lang wachten op haar echtgenoot, dat haar vader haar wilde uithuwelijken aan een nieuwe man. De inleiding bij dit gedicht is ook afkomstig uit het boek.

Brief van Penelope aan Odysseus

Penelope heeft twintig jaar geleden op Ithaka afscheid genomen van Odysseus, toen hij ging deelnemen aan de strijd om Troje. Die oorlog is allang beëindigd, alle andere Griekse helden zijn inmiddels weer thuis, van Odysseus taal noch teken, hooguit een vaag bericht van enkele personen die hem ergens hebben ontmoet of iets over hem hebben gehoord.

- ad -

Penelopes vader, Icarius, dringt erop aan dat ze hertrouwt, want hij is ervan overtuigd dat Odysseus is omgekomen. Dagelijks verzamelen zich in haar paleis vele huwelijkskandidaten (in vertalingen van Homerus’ Odyssee vaak ‘vrijers’ genoemd), edellieden van Ithaka of zelfs van verder weg. Zij eten en drinken er op haar kosten en wachten op een beslissing. Zelf hoopt Penelope nog steeds op Odysseus’ terugkeer, ja, ze weet bijna zeker dat hij nog leeft en onderweg is. Voorlopig heeft ze bedongen dat ze eerst een weefsel mag afmaken, een doodskleed voor haar schoonvader Laërtes, maar ’s nachts haalt ze de draden uit die ze overdag heeft geweven, en zo stelt ze de beslissing uit.

Penelope spint de lijkwade - John William Waterhouse
Penelope spint de lijkwade – John William Waterhouse

Odysseus!

~ Ovidius

- ad -

Boek: Heldinnenbrieven – Ovidius
Ook interessant: Odysseus en de onsterfelijke Kalypso
…en: Telemachus, de zoon van Odysseus
Meer Griekse mythologie

Bekijk dit boek bij:

- advertentie-


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Tien verdwenen dagen

  Tien verdwenen dagen

  Getallen, tijdsaanduidingen, maten en geldbedragen lijken objectieve waarheden. Maar dat zijn ze niet. Ze zijn ontworpen naar de menselijke maat. Mythevorming, misverstanden, manipulaties en machtsvertoon liggen ten grondslag aan de richtingaanwijzers van ons dagelijks leven. Kalenders zijn verzonnen, de meter …Lees bericht »
 • Hardloper Huizenga, een vergeten wonderatleet

  Hardloper Huizenga, een vergeten wonderatleet

  Toen ik nog maar net geschiedenis studeerde, adviseerde een docent me om niet teveel te kijken naar de grote lijnen maar me ook te verdiepen in de details. Als voorbeeld noemde hij de herkomst van de koperen spijkers die werden …Lees bericht »
 • Vrouwenkleding in Holland, van de 16de tot en met de 19de eeuw

  Vrouwenkleding in Holland, van de 16de tot en met de 19de eeuw

  Wat voor kleding droegen mensen vroeger in Nederland? Als iemand dat weet is het publieks- en kostuumhistorica Martine Teunissen uit Oegstgeest. Ze doet al jaren onderzoek naar historische kleding en probeert haar kennis op een toegankelijke manier naar het brede …Lees bericht »
 • De dans ontspringen – Herkomst van de uitdrukking

  De dans ontspringen – Herkomst van de uitdrukking

  Mensen die de dans ontspringen, ontkomen (meestal met meer geluk dan wijsheid) aan een gevaarlijke situatie. De uitdrukking ‘de dans ontspringen’ is het tegenovergestelde van ‘het onderspit delven’.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las