Dark
Light

“Odysseus, waar zit je? Kom toch snel!”

Heldinnenbrieven van Ovidius
Auteur:
5 minuten leestijd
Penelope, wachtend, geschilderd door John Roddam Spencer Stanhope. Publiek Domein
Penelope, wachtend, geschilderd door John Roddam Spencer Stanhope. Publiek Domein
Bij uitgeverij Atheneum verschijnt deze week het boek Heldinnenbrieven, met daarin een selectie brieven van de beroemde dichter Ovidius, vertaald door Marietje d’Hane-Scheltema. In de brieven leeft Ovidius zich in de situatie van de vrouwen van de Griekse helden in. Vrouwen zoals Penelope, Medea en Dido, die bekend zijn uit de mythologie, waarin vooral mannen de dienst uitmaken. Op Historiek een fragment uit de brief die Penelope volgens Ovidius aan haar man Odysseus zou kunnen hebben geschreven. Ze moest zo lang wachten op haar echtgenoot, dat haar vader haar wilde uithuwelijken aan een nieuwe man. De inleiding bij dit gedicht is ook afkomstig uit het boek.

Brief van Penelope aan Odysseus

Penelope heeft twintig jaar geleden op Ithaka afscheid genomen van Odysseus, toen hij ging deelnemen aan de strijd om Troje. Die oorlog is allang beëindigd, alle andere Griekse helden zijn inmiddels weer thuis, van Odysseus taal noch teken, hooguit een vaag bericht van enkele personen die hem ergens hebben ontmoet of iets over hem hebben gehoord.

Penelopes vader, Icarius, dringt erop aan dat ze hertrouwt, want hij is ervan overtuigd dat Odysseus is omgekomen. Dagelijks verzamelen zich in haar paleis vele huwelijkskandidaten (in vertalingen van Homerus’ Odyssee vaak ‘vrijers’ genoemd), edellieden van Ithaka of zelfs van verder weg. Zij eten en drinken er op haar kosten en wachten op een beslissing. Zelf hoopt Penelope nog steeds op Odysseus’ terugkeer, ja, ze weet bijna zeker dat hij nog leeft en onderweg is. Voorlopig heeft ze bedongen dat ze eerst een weefsel mag afmaken, een doodskleed voor haar schoonvader Laërtes, maar ’s nachts haalt ze de draden uit die ze overdag heeft geweven, en zo stelt ze de beslissing uit.

Penelope spint de lijkwade - John William Waterhouse
Penelope spint de lijkwade – John William Waterhouse

Odysseus!

~ Ovidius

Boek: Heldinnenbrieven – Ovidius

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×