Dark
Light

Kasteel Vorden, wonen (en hard werken) in een droomkasteel

4 minuten leestijd
Kasteel Vorden is stijlvol ingericht door de huidige bewoners (Foto Historiek)
Kasteel Vorden is stijlvol ingericht door de huidige bewoners (Foto Historiek)

Wonen in een kasteel, dat leek Karin de Rouw als kind al wat. In 2004 kwam haar droom uit. Dankzij de verkoop van een reclamebedrijf kon ze samen met haar man 3,3 miljoen euro neerleggen voor het veertiende-eeuwse Kasteel Vorden. Sindsdien woont en werkt ze in het kasteel dat ze zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat heeft teruggebracht.

Negentiende-eeuwse prent van Kasteel Vorden (Publiek Domein - wiki)
Negentiende-eeuwse prent van Kasteel Vorden (Publiek Domein – wiki)
Hoe oud het kasteel precies is, is niet helemaal bekend. De oudste vermelding dateert uit de twaalfde eeuw en in 1315 werd Kasteel Vorden voor het eerst verkocht. Destijds zag het kasteel er echter heel anders uit dan nu. Het grootste deel van het kasteel zoals dat nu is te bezichtigen, dateert uit de zestiende eeuw. Aanvankelijk had Kasteel Vorden een militaire functie. Later werd de vesting omgebouwd tot landhuis. In 1873 werd de ingang aan de noordelijke vleugel geplaatst, met een houten brug over de slotgracht.

Kenmerkend voor Kasteel Vorden zijn de winkelhaakvorm (bovenaanzicht), het ommuurde voorplein met ophaalbrug en de vierkante toren (donjon). Het kasteel was in het verleden onder meer eigendom van de families Van Vorden (tot 1405), de familie Van Hackfort (tot 1561), de beroemde Groningse familie Van Ripperda (1771) en de familie Van der Borch (tot 1956).

 Huis Vorden: reproductie tekening gevel in bezit van Teyler Museum, Haarlem (CC BY-SA 4.0 - RCE - wiki)
Huis Vorden: reproductie tekening gevel in bezit van Teyler Museum, Haarlem (CC BY-SA 4.0 – RCE – wiki)

Gemeentehuis

Na de Tweede Wereldoorlog stond Kasteel Vorden langere tijd leeg en raakte het meer en meer in verval. In de jaren zeventig kwam het kasteel in handen van de gemeente Vorden, dat het na een restauratie in gebruik nam als gemeentehuis.

Toen de gemeente in 2004 opging in de gemeente Bronckhorst werd Kasteel Vorden uiteindelijk verkocht aan Karin de Rouw en haar man. Hierna begon een enorme operatie, die kamer voor kamer is aangepakt. Bij verkoop zag het kasteel eruit als een leeg kantoor. Sommige authentieke elementen waren bewaard gebleven, maar heel veel ook niet. In een interview met De Stentor zei De Rouw hierover in 2015:

“Het kasteel ademde de sfeer van de jaren zeventig: alles was oranje en paars en aan de muren hing jutebehang.”

Kasteel Vorden, zomer 2018 (Foto Historiek)
Kasteel Vorden, zomer 2018 (Foto Historiek)
Kasteel Vorden (Foto Historiek)
Kasteel Vorden (Foto Historiek)

Twee truien

Tijdens de enorme verbouwingsoperatie die na de aankoop volgde, strandde het huwelijk van De Rouw. Even leek de droom helemaal in duigen te vallen: het kasteel ging in de verkoop. Toen geen koper werd gevonden, besloot de Vrouw van Vorden uiteindelijk haar man uit te kopen. De droom was toen gered. Maar wie denkt dat de Vrouw van Vorden leeft als een prinses heeft het mis. Er moet hard gewerkt worden om het vijfentwintig kamers tellende kasteel in goede staat te houden. Tegenwoordig werkt Karin samen met haar nieuwe partner, Jos Hoenen, aan het beheer van het kasteel en het bijbehorende landgoed. Alleen bij speciale gelegenheden treffen bezoekers de twee in echte kasteelkleding aan. Op de meeste dagen lopen de kasteelbeheerders ‘gewoon’ in hun werkkleding. Of in de winter met twee truien over elkaar. Want dan is het koud in Kasteel Vorden en zijn slechts een paar ruimtes qua temperatuur leefbaar te houden. In een interview zei de kasteelvrouwe hierover ooit:

“Als je op een kasteel woont, leef je met het ritme van de natuur; je gaat vroeg slapen en staat vroeg op. Een zijden negligé is prachtig in een cv-verwarmd rijtjeshuis, maar op een kasteel heb je er niets aan.”

Zitkamer in de bibliotheek, met rechts achter het gordijn het luxe tv-meubel (Foto Historiek)
Zitkamer in de bibliotheek, met rechts achter het gordijn het luxe tv-meubel (Foto Historiek)

Televisie kijken

Het interieur van Kasteel Vorden is de afgelopen jaren zoveel mogelijk teruggebracht naar een stijl die past bij een middeleeuws kasteel. De Rouw liep hiervoor de afgelopen jaren vele veilingen af. Hoewel het interieur zeer historisch aandoet, is voor bezoekers ook duidelijk dat er echt gewoond wordt in het kasteel. In de huisbibliotheek staan, tussen allerlei historische boeken over kasteelonderhoud, bijvoorbeeld ook een paar kookboeken van de populaire tv-kok Jamie Oliver. En wie naast de historische schouw achter een klein gordijntje spiekt, ziet een doodnormale televisie staan. Tijdens rondleidingen kan het zomaar gebeuren dat men kasteelheer Jos op de bank aantreft terwijl hij een sportwedstrijd kijkt.

Zitkamer in de oude burgemeesters-kamer (Foto Historiek)
Zitkamer in de oude burgemeesters-kamer (Foto Historiek)

Het grootste deel van het vijfentwintig kamers tellende kasteel is tegenwoordig toegankelijk voor het publiek. Tegen betaling kan men op eigen houtje het schitterende kasteel ontdekken, desgewenst met zeer informatieve audio-tour. Hierin wordt niet alleen stilgestaan bij de geschiedenis van Kasteel Vorden, maar wordt ook uitgebreid verteld over allerhande kunstwerken die men in de verschillende ruimtes aantreft.

Het onderhoud en beheer van het kasteel kost veel geld. Financieel is men onder meer afhankelijk van betalende bezoekers. Ook is het middeleeuwse bouwwerk te gebruiken voor huwelijksvoltrekkingen en sfeervolle kinderfeestjes.

~ Yuri Visser

Vorden is een echt kastelendorp. In totaal zijn er maar liefst acht kastelen te vinden in het Gelderse plaatsje. Het dorp zelf ontstond vermoedelijk ergens begin twaalfde eeuw, bij een doorwaadbare plek aan de huidige Vordense beek. Onder bescherming van de Heer van Vorden vestigden zich in de loop der tijd steeds meer boeren en handwerkslieden in het dorp én verrezen er dus meerdere kastelen. Huis Vorden staat aan de rand van het dorp, de andere zeven kastelen staan er in een kring omheen.

Nog enkele foto’s van Kasteel Vorden

Kasteel Vorden, de ronde tafel is ooit kado gedaan door prinses Beatrix (Foto Historiek)
Kasteel Vorden, de ronde tafel is ooit cadeau gedaan door prinses Beatrix (Foto Historiek)
Slaapkamer (Foto Historiek)
Slaapkamer (Foto Historiek)
Tafel met warmblijvertjes (en goudkleurige kurkentrekker) - Foto Historiek
Tafel met warmblijvertjes (en goudkleurige kurkentrekker) – Foto Historiek
Middeleeuwse waterput in een van de keukenvertrekken (Foto Historiek)
Middeleeuwse waterput in een van de keukenvertrekken (Foto Historiek)
Zandstenen wenteltrap uit de zestiende eeuw (Foto Historiek)
Zandstenen wenteltrap uit de zestiende eeuw (Foto Historiek)
Zicht vanuit het kasteel op de toegangsbrug (Foto Historiek)
Zicht vanuit het kasteel op de toegangsbrug (Foto Historiek)

Boek: Over kastelen, buitenplaatsen en notabele levensvormen

Bronnen â–¼

-https://www.bronckhorst.nl/home/geschiedenis-van-bronckhorst_45510/
-http://www.kasteelvorden.nl/historie.html
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Vorden
-Interview Financieel Dagblad, 24 maart 2012 (p.18)
-http://www.kasteelvorden.nl/news/9/59/Kasteel-Vorden-in-de-Media.html
-De Stentor, 1 augustus 2015 (regio 9)
×