Dark
Light

Oergoden uit de Griekse mythologie

1 minuut leestijd
Oergoden - Afbeelding over het ontstaan van de vier elementen, gepubliceerd in een uitgave van Ovidius' Metamorphosen uit 1589
Oergoden - Afbeelding over het ontstaan van de vier elementen, gepubliceerd in een uitgave van Ovidius' Metamorphosen uit 1589

In de bekende verhalen uit de Griekse mythologie spelen de Olympische goden vaak een hoofdrol. De Grieken kenden echter ook zogeheten oergoden, verbonden aan het ontstaan van de wereld. Zoals de christelijke Bijbel begint met de mededeling dat de aarde voor de Schepping “woest en ledig was’, zo kenden de Grieken de god Chaos (letterlijk: gapende ruimte). Hij werd beschouwd als de oerbron van de schepping.

Chaos (Griekse mythologie) - Oerbron van de schepping (CC0 - Pixabay - spirit111)
Chaos (Griekse mythologie) – Oerbron van de schepping (CC0 – Pixabay – spirit111)
Uitgebreide stambomen van de Griekse mythologie beginnen dan ook vaak met deze Chaos. Voor hem was er alleen het grote niets. Een onmetelijke zwarte, lege ruimte zonder begin en eind. De Romeinse dichter Ovidius schrijft daarover in zijn Metamorphosen:

Men sprak van Chaos, een primaire ongevormde massa, niets anders dan een bonk gewicht, een samenraapsel van slordige kiemen van niet goed gecombineerde dingen.Boek 1, 8-9 (vertaling M. d’Hane-Scheltema)

De oergoden worden ook genoemd in de Theogonia van Hesiodus, de Griekse dichter die in de achtste eeuw voor Christus orde probeerde te scheppen in de (onoverzichtelijke) Griekse godenwereld. Uit Chaos, die vaak als onzijdig werd voorgesteld, zouden de eerste goden zijn ontstaan.

Lijst van Griekse oergoden:

Hemera, de godin van de dag. Allegorie door William-Adolphe Bouguereau, 1884
Hemera, de godin van de dag. Allegorie door William-Adolphe Bouguereau, 1884
Uit Chaos ontstonden:

Bij zijn dochter Gaea verwekte Chaos vervolgens nog drie goden:

Uit Nyx en Erebos, twee kinderen dus van Chaos, ontstonden tot slot ook nog twee oergoden:

  • Aether – God van de atmosfeer.
  • Hemera – Godin van de dag.

Overzicht van boeken over de (Griekse) mythologie

×