Gaea – Oermoeder uit de Griekse mythologie

Gaea: de Aarde of oermoeder in de Griekse mythologie. Zij is ontstaan uit de Chaos, het begin der dingen. Gaea is de godin van de natuur en wordt vaak afgebeeld als een mollige vrouw die oprijst uit de aarde om haar verbondenheid daarmee te symboliseren. De Grieken zagen de aarde als een grote, platte schijf met daaromheen de rivier Oceanus.

Gaea brengt Uranus en Pontus voort, de hemel en de zee. Daarnaast baart ze de twaalf Titanen, de drie Cyclopen en de Hecatonchiren, drie honderdarmige reuzen (Briareus, Gyes en Cottus). Uranus, de vader van de Titanen, de Cyclopen en de Hecatonchiren neemt de heerschappij van de wereld op zich.

Uranus ziet in de Cyclopen een bedreiging voor zijn positie en sluit ze op in Tartarus, de grote afgrond. Als moeder neemt Gaea het voor haar kinderen op. Zij schept staal, maakt daarvan een zeis en geeft deze aan Cronus, de jongste van de Titanen. Hij is de enige die gehoor geeft aan Gaea’s oproep de Cyclopen te hulp te komen. Kronos verminkt Uranus en neemt de wereldheerschappij over. Uit het bloed van Uranus ontstaan de Giganten en de Erinyen (wraakgodinnen). Uit Uranus’ geslachtsdeel wordt Aphrodite geboren.

Bij de Romeinen is Gaea bekend als Terra.

- advertentie -

Boek: Mythen uit het oude Griekenland

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Gelijk naar geschiedenisboeken over: