Dark
Light

‘One small step…’-zin niet ter plekke bedacht

Auteur:
1 minuut leestijd

Ruimtevaarder Neil Armstrong zette in juli 1969 als eerst mens ooit voet op de maan. Hij sprak toen de wereldberoemde woorden: “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”. De ruimtevaarder heeft altijd beweerd dat hij die woorden ter plekke bedacht, maar in een documentaire die deze week door de BBC werd uitgezonden beweert een broer van de Amerikaan dat hij al voor vertrek vaststond dat deze zin zou worden uitgesproken.


In 1969 keek de hele wereld toe hoe Neil Armstrong het maanoppervlak betrad en de ‘One small step…’-zin die hij vervolgens uitsprak werd wereldberoemd. Al heel lang ging men er van uit dat Armstrong die zin eerder al bedacht had, maar de ruimtevaarder zelf hield altijd vol dat hij de oneliner ter plekke bedacht. Ook in een biografie die in 2005 verscheen, herhaalde hij dit nog eens.

Spelletje Risk

Voor een nieuwe documentaire interviewde de BBC verschillende familieleden van de ruimtevaarder, waaronder zijn broer Dean. Die vertelde dat hij Armstrong enkele maanden voor de beroemde tocht naar de maan bezocht. De broers deden een spelletje Risk en Neil Armstrong zou zijn broer toen een briefje hebben laten zien met daarop de tekst die hij ging uitspreken als hij voet zette op de maan: “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”.

Waarom Neil Armstrong later verklaarde dat hij de zin ter plekke bedacht is niet duidelijk. Het kan de ruimtevaarder ook niet meer gevraagd worden. Hij overleed vorig jaar op 82-jarige leeftijd.

‘That’s one small step for a man, one giant leap for mankind’

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×