‘One small step…’-zin niet ter plekke bedacht

Ruimtevaarder Neil Armstrong zette in juli 1969 als eerst mens ooit voet op de maan. Hij sprak toen de wereldberoemde woorden: “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”. De ruimtevaarder heeft altijd beweerd dat hij die woorden ter plekke bedacht, maar in een documentaire die deze week door de BBC werd uitgezonden beweert een broer van de Amerikaan dat hij al voor vertrek vaststond dat deze zin zou worden uitgesproken.


In 1969 keek de hele wereld toe hoe Neil Armstrong het maanoppervlak betrad en de ‘One small step…’-zin die hij vervolgens uitsprak werd wereldberoemd. Al heel lang ging men er van uit dat Armstrong die zin eerder al bedacht had, maar de ruimtevaarder zelf hield altijd vol dat hij de oneliner ter plekke bedacht. Ook in een biografie die in 2005 verscheen, herhaalde hij dit nog eens.

Spelletje Risk

Voor een nieuwe documentaire interviewde de BBC verschillende familieleden van de ruimtevaarder, waaronder zijn broer Dean. Die vertelde dat hij Armstrong enkele maanden voor de beroemde tocht naar de maan bezocht. De broers deden een spelletje Risk en Neil Armstrong zou zijn broer toen een briefje hebben laten zien met daarop de tekst die hij ging uitspreken als hij voet zette op de maan: “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”.

- advertentie -

Waarom Neil Armstrong later verklaarde dat hij de zin ter plekke bedacht is niet duidelijk. Het kan de ruimtevaarder ook niet meer gevraagd worden. Hij overleed vorig jaar op 82-jarige leeftijd.

‘That’s one small step for a man, one giant leap for mankind’

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: