Dark
Light

Open dag op archeologische vindplaats Angeren

Auteur:
1 minuut leestijd
Natuurstenen hanger met oker
Natuurstenen hanger met oker - Foto: Rijkswaterstaat

Enkele maanden geleden vonden archeologen ter hoogte van het Gelderse dorp Angeren, gemeente Lingewaard, vier graven van meer dan 6000 jaar oud. Rijkswaterstaat houdt op 2 juli aanstaande een open dag op de vindplaats.

Op het terrein vindt archeologisch onderzoek plaats als voorbereiding op de doortrekking van de A15 van knooppunt Ressen naar de A12 (project ViA15). Onlangs ontdekten de archeologen een begraafplaats van ongeveer 6.000 jaar oud. René Isarin, die namens Rijkswaterstaat het onderzoek begeleidt, vertelt hierover:

“Inmiddels hebben we vier graven gevonden en twee sieraden, waaronder een lignieten (een soort bruinkool) hanger. Deze ‘hanger van Angeren’, is de grootste en oudste in zijn soort van Nederland. De in Angeren gevonden aardewerken scherven behoren tot de oudste van Nederland. Fragmenten vuursteen, natuursteen, aardewerk en bot vertellen ons meer over de levenswijze van de eerste bewoners van Angeren. Welke gebruiksvoorwerpen maakten ze? Wat aten ze, wat verbouwden ze?”

Natuurstenen hanger met oker in vondstzak
Natuurstenen hanger met oker in vondstzak – Foto: Rijkswaterstaat
Vanwege de ouderdom van 4.000 tot 7.000 jaar is de vindplaats vrij bijzonder voor Nederland. “In deze periode gingen mensen over van een rondtrekkend bestaan als jager-verzamelaar naar een bestaan als boer”, licht Isarin toe. “Ze vestigden zich permanent op een plek en gingen dus de eerste huizen bouwen. Ook ging men voor het eerst van aardewerk potten maken om eten in te bewaren.”

Tijdens de open dag (10.00 tot 16.00 uur) zijn verschillende vondsten te bewonderen. Bezoekers kunnen zeefmonsters uitpluizen en materiaalsoorten onderzoeken. Verder kunnen bezoekers vuurstenen bewerken, manden vlechten en vuur leren maken. Ook voor kinderen zijn er dingen te doen. Zij kunnen mogen bijvoorbeeld in een grote zandberg speuren naar oude scherven of prehistorische schilderingen maken en hun handafdruk achterlaten, zoals mensen dat duizenden jaren geleden deden. De vindplaats bevindt zich aan het Kampsepad-Zuid in Angeren.

×