Week van de koloniale geschiedenis

Originele transcripties Neurenberg-processen gevonden

Beklaagdenbank tijdens het Proces van Neurenberg
Beklaagdenbank tijdens het Proces van Neurenberg
In een huis in Alaska is een kist gevonden met spullen die tussen 1945 en 1949 gebruikt zijn tijdens de processen van Neurenberg. Tijdens deze processen werden oorlogsmisdadigers van het Derde Rijk berecht.


Medewerkers van een veilinghuis vonden de afgesloten kist tijdens het leeghalen van het huis van een overleden vrouw. Toen de kist werd opengemaakt, stuitten de medewerkers onder meer op transcripties van de processen. Ook zat in de doos een informatieboekje voor personeel van het tribunaal en een vertaalde brief, ondertekend met ‘Heil Hitler’.

De spullen zijn afkomstig van de Amerikaanse stenograaf Maxine C. Carr die zeker 2,5 jaar in Neurenberg werkte. De vrouw leeft al tien jaar niet meer.

Het is niet waarschijnlijk dat de vondst tot nieuwe inzichten over de processen leidt, aangezien deze destijds goed zijn gedocumenteerd en veel archiefmateriaal beschikbaar is via onder meer universiteiten en bibliotheken.

De spullen uit de kist worden zaterdag in Alaska geveild.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: