Restanten Romeinse weg gevonden in Aken

Archeologen hebben in het centrum van Aken restanten van een oude Romeinse weg gevonden. De ontdekking werd gedaan toen men paaltjes in de grond sloeg voor een toekomstige kerstmarkt. Archeologen vermoedden al langer dat op de bewuste plek een Romeinse weg liep, maar nu is daarvoor eindelijk ook bewijs gevonden.

Stadsarcheoloog Andreas Schaub vermoedt dat de weg gebruikt werd voor vervoer van personen en handelsgoederen tussen Aken en Maastricht. De Romeinse weg is volgens de archeoloog op zijn vroegst in de tweede eeuw na Christus aangelegd. Het gaat om een vrij forse weg, met een breedte van naar verwachting zo’n zes meter.

De weg bevindt zich ongeveer een meter onder de oppervlakte. De onderste lagen van de Romeinse weg zijn gemaakt van zand en vuursteengrind. Daarbovenop legden de Romeinen doorgaans het eigenlijke wegdek. De komende tijd worden de restanten nader onderzocht.

Boek: Romeinse sporen – Het relaas van de Romeinen in de Benelux

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: