/

Oude stadsmuur- en toren gevonden in Vianen

Gemeente Vijfheerenlanden
Gemeente Vijfheerenlanden

Archeologen hebben in Vianen funderingsresten van de oude stadsmuur en een stadstoren gevonden. De vondst werd gedaan tijdens de aanleg van een hemelwaterriool. Dat meldt de gemeente Vijfheerenlanden.

De funderingsresten zijn opgebouwd uit bakstenen en kloostermoppen. In een rioolsleuf is een klein deel van de toren en muur zichtbaar geworden. Op de oude kaart van Blaeu uit 1648 is dit stukje stadsmuur en de toren nog te zien. Blaeu was een Nederlandse cartograaf (kaartenmaker) die van verschillende steden stadsplattegronden heeft gemaakt, onder andere van Vianen en Leerdam. De gemeente:

“In de archeologie is het uitgangspunt om vondsten in de bodem te behouden, omdat ze daar het beste bewaard blijven. Gelukkig kon er nog een aanpassing worden gedaan aan het nieuwe riooltracé. De funderingsresten van de toren en dit stukje stadsmuur kunnen daarom behouden blijven. Helaas zal het niet meer te zien zijn, maar dit stuk Viaanse historie blijft op deze manier wel bewaard.”

Bekijk meer over:

Archeologie, Nieuws

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: