Dark
Light

Oudste harnas van Nederland naar Soesterberg

Auteur:
1 minuut leestijd

Het oudste harnas van Nederland is vanaf begin volgende maand tijdelijk te zien in het Nationaal Militair Museum (NMM). Het gaat om het harnas van Karel van Egmond, hertog van Gelre (1467-1538). Het object hangt sinds 1538 in de Eusebiuskerk in Arnhem, op maar liefst vijf meter hoogte.

Het harnas van Karel van Egmond, hertog van Gelre (1467-1538)
Het harnas van Karel van Egmond, hertog van Gelre (1467-1538) – Foto: Jan van Dalen Fotografie / via NMM
Al vijf eeuwen lang hangt in de Eusebiuskerk in Arnhem een kastje met daarin een biddende figuur in harnas. Het is het beeld van de hertog van Gelre. De hertog kreeg na zijn dood in 1538 een praalgraf in de Eusebiuskerk. Gedurende het bombardement van Operation Market Garden in 1944 ging het beeld verloren in een brand. Het harnas kwam gehavend uit de puinhopen tevoorschijn. Vanwege de restauratie van de Eusebiuskerk zijn het gerestaureerde harnas en beeld tot eind dit jaar in Soesterberg te bewonderen. Anders dan in Arnhem zal het object daar vanaf slechts anderhalve meter afstand te bewonderen zijn.

Het NMM:

“Het is het oudste nog in takt gebleven harnas van Nederland. Het bijzondere is dat zowel de drager als de maker van het harnas bekend zijn. De hertog droeg het tijdens zijn strijd voor de onafhankelijkheid van Gelre; de maker was Jan van Calis die evenals Karel van Gelre in de Eusebiuskerk begraven ligt.”

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×