Dark
Light

Oudste zakelijke brief Anton Philips gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd

De eerste zakelijke brief van Anton Philips - Foto: Philips Museum
De eerste zakelijke brief van Anton Philips – Foto: Philips Museum
In Zuid-Afrika is onlangs de oudste zakelijke brief van Anton Philips gevonden. De brief is gedateerd op 28 januari 1895 en gericht aan F.J. Domela Nieuwenhuis, Consul der Nederlanden in Pretoria, Zuid-Afrika.

In deze brief schrijft de man die Philips goot maakte, als lid der Vereeniging Hou & Trouw, een studentenvereniging van de Amsterdamsche Handelsschool, het volgende:

De Zuid Afrikaansche Republiek steeds meer en meer electrisch verlicht wordende, menen wij dat dit land zeker een groot nieuw afzetgebied voor ons artikel (electrische gloeilampen) zou kunnen worden, mits wij met verschillende groote grossiers of electrische installateurs (…) in verbinding konden komen.

De brief wordt binnenkort opgenomen in de tentoonstelling van het Philips Museum in Eindhoven.

Op het moment van schrijven was Anton Philips twintig jaar oud en nog maar enkele weken in dienst bij Philips & Co. Hij startte als verkoper in het gloeilampenbedrijf dat zijn broer Gerard Philips en vader Frederik in 1891 hadden opgericht. Anton Philips zou in de jaren dertig uiteindelijk de aanzet geven tot de ontwikkeling van Philips tot multinational.

Boek: Anton Philips 1874-1951

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×