Week van de koloniale geschiedenis

Personal computer viert dertigste verjaardag

De IBM 5150 uit 1981
Op 12 augustus 1981 introduceerde IBM de personal computer. Vrijdag is dat precies dertig jaar geleden.

Voordat IBM in 1981 zijn personal computer met Intel 8086-microprocessor introduceerde, waren er al wel computers voor persoonlijk gebruik. Deze eerste pc’s ontstonden in de jaren zeventig maar werden nog geen groot succes. Dat grote succes kwam pas met de IBM Personal Computer, ook wel de IBM 5150.

Bij deze computer werd een door Microsoft ontwikkeld besturingssysteem

- advertentie -geleverd: Microsoft Disk Operating System, beter bekend als MS-DOS 1.0.

IBM veroverde met deze niet al te dure pc’s de zakelijke markt. Een half jaar na de introductie van de pc waren er al ongeveer 250.000 exemplaren verkocht. Dankzij het succes van de IBM groeide MS-DOS uit tot het meest gebruikte besturingssysteem. Dit systeem was echter verre van ideaal. Zo kan de software bijvoorbeeld niet meerdere taken tegelijk uitvoeren. Microsoft ging op zoek naar oplossingen en lanceerde na vier jaar de eerste versie van Windows.

Of de personal computer of dertig jaar nog bestaat is de vraag. De pc-verkoop daalt al jaren, onder meer door de opkomst van laptops en tabletcomputers.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: