Dark
Light

Petrichor – De geur van de regen na een periode van droogte

Het bloed van de goden
Auteur:
1 minuut leestijd
Regen na droogte: Petrichor
Regen na droogte: Petrichor (CC0 - Pixabay - Lucent_Designs_dinoson20)

Als het een tijd niet geregend heeft en de aarde droog en stoffig is, smachten bomen, planten en struiken naar wat regen. Als die regen dan eindelijk valt, hangt er vaak een bijzondere geur boven de aarde. Die geur heeft een eigen naam: Petrichor. Voor de herkomst van die naam moeten we, als zo vaak, in de geschiedenis kijken.

Beeld van Zeus (Heraklion Museum - cc)
Beeld van de Griekse oppergod Zeus (Heraklion Museum – cc)
Het woord petrichor is afkomstig uit het Oudgrieks en is opgebouwd uit de woorden petra (steen) en ichōr, een woord dat gebruikt wordt als aanduiding voor het bloed van de goden uit de Griekse mythologie. Volgens deze verklaring ruiken we dus godenbloed, maar dat is natuurlijk onzin. Wat ruiken we dan wel?

Volgens de Australische onderzoekers Joy Bear en Richard Thomas, die hierover in 1964 publiceerden in het magazine Nature, ontstaat de geur doordat plantjes tijdens droogte een olieachtige stof uitscheiden om de groei te vertragen. Als de regen hierop valt komt de geur van die stoffen vrij. Het zou gaan om een soort organische verbinding genaamd geosmine, letterlijk ‘aard-geur’. Na een periode van droogte is de geur echter niet altijd te ruiken zodra het begint te regenen. Als het heel hard regent hebben stofjes namelijk geen kans om door de lucht te zweven en worden ze dus direct in de grond gedrukt.

Korte weervideo over het fenomeen petrichor

Bronnen

-https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-geur-van-regen-na-een-zomerdag~bdc5633c/
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Petrichor
-https://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/weerweetjes/petrichor/4406/
-https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5096206/regen-buienradar-maurice-middendorp-petrichor-uitgelegd-geur-zomer

Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×