Dark
Light

De bemoeienissen van Pluvius – Jupiter de regengever

Auteur:
1 minuut leestijd
Wandelaar in de regen
Wandelaar in de regen (CC0 - Pixabay - _Alicja_)

“Dankzij de bemoeienissen van Pluvius kan de barbecue van vanavond niet doorgaan”. Een zin die je zomaar eens kan horen tijdens een regenachtig zomerdag. Maar lang niet iedereen zal weten wat er precies mee wordt bedoeld.

Cameo met het hoofd van Jupiter
Cameo met het hoofd van Jupiter
De Romeinen kenden hun oppergod Jupiter (de tegenhanger van de Griekse god Zeus) verschillende erenamen ofwel epitheta toe. Een bekend voorbeeld is Iuppiter Pluvius of Iuppiter Pluvialis, wat zoveel betekent als “Jupiter van de regen”.

Jupiter stond bekend als een zogeheten hemelgod. Hij werd veelvuldig in verband gebracht met onweer, donder en bliksem. En tijdens een onweersbui blijft het zelden droog, dus ook de regen werd aan de god verbonden. Tijdens periodes van grote droogte werd Jupiter daarom soms aangeroepen als Pluvius.

Het Latijnse woord pluvius is afgeleid van pluvia (regen) en betekent letterlijk ‘regengever’. Tegenwoordig wordt het woord soms dus gebruikt als personificatie van de regen. Pluvius is daarnaast ook een merknaam. In bouwmarkten en tuincentra zijn bijvoorbeeld regenmeters te vinden die de bijnaam van god dragen.

Bronnen

-de grote mythologie encyclopedie – Arthur Cotterell red. (Veltman) p.58
-https://www.ensie.nl/mythologische-encyclopedie/pluvius
-https://onzetaal.nl/schatkamer/lezen/uitdrukkingen/bemoeienissen-van-pluvius

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

×