Prentbriefkaarten over de Eerste Wereldoorlog

Het album van de Eerste Wereldoorlog
Het album van de Eerste Wereldoorlog
Er verschijnen deze tijd veel mooie en originele boeken over de Eerste Wereldoorlog. Een van die boeken is Het album van de Eerste Wereldoorlog, dat volstaat met 500 fraaie prentbriefkaarten – waarvan vele in kleur – over deze oorlog. Het album is verschenen bij S.I. Publicaties en biedt veel lees- en kijkplezier.

Kaart van wereldoorlog1418.nl
Kaart van wereldoorlog1418.nl


De prentbriefkaarten (ansichtkaarten) werden door het thuisfront naar de militairen verzonden. Ze laten niet alleen allerlei oorlogstaferelen zien, maar geven ook inzicht in hoe militairen en burgers in de tijd van de Eerste Wereldoorlog leefden. In die zin is de prentbriefkaart een rijke informatiebron, die tot nu toe nauwelijks gebruikt is in onderzoek naar de Eerste Wereldoorlog.

Drie vragen

Bij alle prentbriefkaarten in dit album staat een korte uitleg van het getoonde beeld. Daarbij heeft de samensteller, Guus de Vries, zich telkens drie vragen gesteld: hoe brachten de makers feitelijke gebeurtenissen in beeld? Op welke manier gaven de makers uiting aan hun gevoelens en emoties? En hoe probeerde men via prentbriefkaarten de publieke opinie te beïnvloeden dan wel de feiten te manipuleren?

De prentbriefkaarten zijn onderverdeeld in diverse thema’s, zoals: ‘haat en liefde’, ‘landen en legers’, ‘het Westfront’, ‘oude en nieuwe strijdmiddelen’, ‘de oorlog in de lucht’ en ‘het thuisfront en de neutralen’. Begeleid door een sterk geschreven verhaal laten de briefkaarten onder meer zien hoe zwaar het leven in de loopgraven was, hoe ongenadig de vijand was (soms ook niet) en hoe hard de vrouwen thuis werkten in de munitiefabrieken.

- advertentie -

Links op internet

Leuk is dat De Vries in de inleiding diverse links noemt waarop prentbriefkaarten uit de Eerste Wereldoorlog te vinden zijn. Het gaat om de volgende websites:

~ Enne Koops

Het album van de Eerste Wereldoorlog – Guus de Vries
ISBN: 9789078521075
Uitgever: Special Interest Publicaties
Hardcover, 200 pagina’s
Prijs: € 38,00

Bestel dit boek bij:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier