Prentbriefkaarten over de Eerste Wereldoorlog

Er verschijnen deze tijd veel mooie en originele boeken over de Eerste Wereldoorlog. Een van die boeken is Het album van de Eerste Wereldoorlog, dat volstaat met 500 fraaie prentbriefkaarten – waarvan vele in kleur – over deze oorlog. Het album is verschenen bij S.I. Publicaties en biedt veel lees- en kijkplezier.

Kaart van wereldoorlog1418.nl
Kaart van wereldoorlog1418.nl
De prentbriefkaarten (ansichtkaarten) werden door het thuisfront naar de militairen verzonden. Ze laten niet alleen allerlei oorlogstaferelen zien, maar geven ook inzicht in hoe militairen en burgers in de tijd van de Eerste Wereldoorlog leefden. In die zin is de prentbriefkaart een rijke informatiebron, die tot nu toe nauwelijks gebruikt is in onderzoek naar de Eerste Wereldoorlog.

Drie vragen

Bij alle prentbriefkaarten in dit album staat een korte uitleg van het getoonde beeld. Daarbij heeft de samensteller, Guus de Vries, zich telkens drie vragen gesteld: hoe brachten de makers feitelijke gebeurtenissen in beeld? Op welke manier gaven de makers uiting aan hun gevoelens en emoties? En hoe probeerde men via prentbriefkaarten de publieke opinie te beïnvloeden dan wel de feiten te manipuleren?

De prentbriefkaarten zijn onderverdeeld in diverse thema’s, zoals: ‘haat en liefde’, ‘landen en legers’, ‘het Westfront’, ‘oude en nieuwe strijdmiddelen’, ‘de oorlog in de lucht’ en ‘het thuisfront en de neutralen’. Begeleid door een sterk geschreven verhaal laten de briefkaarten onder meer zien hoe zwaar het leven in de loopgraven was, hoe ongenadig de vijand was (soms ook niet) en hoe hard de vrouwen thuis werkten in de munitiefabrieken.

- advertentie -

Links op internet

Leuk is dat De Vries in de inleiding diverse links noemt waarop prentbriefkaarten uit de Eerste Wereldoorlog te vinden zijn. Het gaat om de volgende websites:

~ Enne Koops

Boek: Het album van de eerste wereldoorlog

Bestel dit boek bij:

Bestel dit boek bij de Historiek Geschiedeniswinkel

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: