/

Python – Slang in de Griekse mythologie

Het mythologische wezen Python op een schilderij van Eugène Delacroix
Het mythologische wezen Python op een schilderij van Eugène Delacroix (Publiek Domein - wiki)

In de Griekse mythologie stond Python bekend als een enorme monsterlijke slang. Het wezen was geboren uit de oermoeder Gaea en werd ook wel eens Delphine genoemd.

Python woonde in de grotten van Parnassus bij Delphi, waar hij het orakel van Themis beschermde. Het monsterlijke wezen werd gedood door de god Apollo. Volgens een lezing omdat deze zijn moeder Leto had bedreigd tijdens haar zwangerschap. Volgens een ander verhaal doodde Apollo de slang Python omdat deze hem geen toegang verleende tot het orakel. Nadat hij het monster had verslagen, stelde Apollo de Pythische spelen in.

Tegenwoordig is de python vooral bekend vanwege de gelijknamige slangenfamilie. Pretpark de Efteling heeft verder een achtbaan genaamd Python en daarnaast draagt in de computerwereld een programmeertaal de naam van het wezen.

Overzichtspagina Griekse mythologie
Boek: De grote mythologie encyclopedie

Cornelis de Vos - Apollo en de Python, 1636-1638
Cornelis de Vos – Apollo en de Python, 1636-1638

Bekijk meer over:

Dieren, Griekse mythologie

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: