Skelet van voorouder T-Rex ontdekt

De Lythronax argestes - Foto: Natural History Museum, Utah
De Lythronax argestes – Foto: Natural History Museum, Utah
Wetenschappers van het Natural History Museum in de Amerikaanse staat Utah hebben het skelet gevonden van een tot nu toe onbekende voorouders van de wereldberoemde Tyrannosaurus rex. De nieuwe soort heeft de naam Lythronax argestes gekregen.

Schedel van de Lythronax argestes
Schedel van de Lythronax argestes


Het skelet van de overgrootvader van de T-Rex is sinds woensdag te zien in het museum in Utah. Volgens het museum gaat het om de oudste en grootste vleeseter. De onderzoekers denken dat de dinosaurus ongeveer 95 miljoen jaar geleden leefde in het centrale deel van het huidige Noord-Amerika. Dit gebied was destijds waarschijnlijk vrij tropisch.

De Lythronax argestes werd al in 2009 opgegraven. De afgelopen jaren is het skelet grondig onderzocht. Net als de T-Rex had de sauriër een korte en snuit en vrij veel tanden. De naam van het dier verwijst onder meer naar argestes, een god van de wind in de Griekse mythologie.

De ontdekking van het ‘nieuwe lid’ van de tyrannosaurusfamilie werpt weer nieuw ligt op de ontwikkeling van de soort. Voor onderzoekers is het altijd de vraag geweest waarom de tyrannosaurusfamilie relatief zoveel verschillende soorten kent. Paleontologen van het museum in Utah denken nu dat dit mogelijk komt door stijgingen en daling van het zeeniveau. Hierdoor zouden verschillende soorten geïsoleerd naast elkaar hebben geleefd en zich anders hebben geëvolueerd.

- advertentie -

New Tyrannosaur Announced:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: