Week van de koloniale geschiedenis

Slavernijspel te heftig voor Appstore

Apple heeft het educatieve slavernijspel Tocht naar de vrijheid geweerd uit de Appstore. Dat meldt Het Parool.

Slavernijspel 'Tocht naar de bevrijding' (NiNsee)
Slavernijspel ‘Tocht naar de bevrijding’ (NiNsee)
Het spel is ontwikkeld in opdracht van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee). Spelers kruipen in de huid van een slaaf die net is aangekomen op een suikerplantage in Suriname. De slaaf moet kiezen: werken op de plantage of samen met andere rebellen vluchten naar het bos.

Volgens het NiNsee laat het spel zien hoe het er vroeger werkelijk aan toe ging. Niet iedereen is echter blij met het spel. Niet alleen vindt Apple het spel niet geschikt voor de Appstore, er kwamen ook veel negatieve reacties op vanuit de Afro-Surinaamse gemeenschap. NiNsee betreurt de negatieve reacties. Het instituut schrijft in een verklaring over het spel:

De game sluit aan bij de belevingswereld van jongeren. Hoe beter hun inlevingsvermogen wordt aangesproken, hoe beter de kennis over het verleden blijft hangen. “Tocht naar de vrijheid” wil bijdragen aan de verankering van de slavernijgeschiedenis in ons collectieve geheugen en de discussie bevorderen over diverse aspecten van slavernij, zoals vrijheid en verantwoordlijkheid.

Slavernijspel 'Tocht naar de bevrijding' (NiNsee)
Slavernijspel ‘Tocht naar de bevrijding’ (NiNsee)
Vanwege de kritiek heeft NiNsee deze week zelf besloten om het spel te verwijderen uit de Google Play, de app-winkel van Google. Aan de productie van de game is ruim een half jaar gewerkt. Het spel is mede gefinancierd door de gemeente Amsterdam naar aanleiding van de honderdvijftigste verjaardag van de afschaffing van de slavernij.

- advertentie -

Artikelen op Historiek over slavernij

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: