Dark
Light

Slavernijspel te heftig voor Appstore

Auteur:
1 minuut leestijd
Slavernijspel 'Tocht naar de bevrijding' (NiNsee)
Slavernijspel 'Tocht naar de bevrijding' (NiNsee)

Apple heeft het educatieve slavernijspel Tocht naar de vrijheid geweerd uit de Appstore. Dat meldt Het Parool.

Slavernijspel 'Tocht naar de bevrijding' (NiNsee)
Slavernijspel ‘Tocht naar de bevrijding’ (NiNsee)
Het spel is ontwikkeld in opdracht van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee). Spelers kruipen in de huid van een slaaf die net is aangekomen op een suikerplantage in Suriname. De slaaf moet kiezen: werken op de plantage of samen met andere rebellen vluchten naar het bos.

Volgens het NiNsee laat het spel zien hoe het er vroeger werkelijk aan toe ging. Niet iedereen is echter blij met het spel. Niet alleen vindt Apple het spel niet geschikt voor de Appstore, er kwamen ook veel negatieve reacties op vanuit de Afro-Surinaamse gemeenschap. NiNsee betreurt de negatieve reacties. Het instituut schrijft in een verklaring over het spel:

De game sluit aan bij de belevingswereld van jongeren. Hoe beter hun inlevingsvermogen wordt aangesproken, hoe beter de kennis over het verleden blijft hangen. “Tocht naar de vrijheid” wil bijdragen aan de verankering van de slavernijgeschiedenis in ons collectieve geheugen en de discussie bevorderen over diverse aspecten van slavernij, zoals vrijheid en verantwoordlijkheid.

Slavernijspel 'Tocht naar de bevrijding' (NiNsee)
Slavernijspel ‘Tocht naar de bevrijding’ (NiNsee)
Vanwege de kritiek heeft NiNsee deze week zelf besloten om het spel te verwijderen uit de Google Play, de app-winkel van Google. Aan de productie van de game is ruim een half jaar gewerkt. Het spel is mede gefinancierd door de gemeente Amsterdam naar aanleiding van de honderdvijftigste verjaardag van de afschaffing van de slavernij.

Artikelen op Historiek over slavernij
Overzicht van Boeken over slavernij en het slavernijverleden

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×