Onderzoek naar doorwerking slavernij Suriname

Vandaag gaat een groot onderzoek van start waarin historici samen met vrijwilligers de gehele Surinaamse bevolking tussen 1830 en 1950 in kaart proberen te brengen. De onderzoekers willen zo meer inzicht krijgen in de doorwerking van de slavernij en de koloniale tijd in de Surinaamse samenleving.

Kolonel Valk en de Surinaamse staatsgreep

Als in 1980 een groep Surinaamse militairen onder leiding van sergeant Desi Bouterse een coup pleegt, gaan niet lang daarna geruchten rond dat het brein erachter de Nederlandse kolonel Hans Valk is. Is dat een complottheorie?

De Surinaamse School

Aan de hand van ruim honderd kunstwerken van vijfendertig kunstenaars neemt het Stedelijk Museum bezoekers in de tentoonstelling 'Surinaamse School' mee langs thema’s en narratieven die ten grondslag liggen aan de Surinaamse schilderkunst.

Ketikoti – Viering afschaffing slavernij

Tijdens Ketikoti wordt de afschaffing van de slavernij in Nederland herdackt. De dag wordt ieder jaar op 1 juli gehouden. Op die dag in 1863 werd namelijk de Emancipatiewet aangenomen en daarmee werd slavernij in Nederlands West-Indie afgeschaft.

Surinaamse slavenregisters online toegankelijk

Wie op zoek is naar meer informatie over zijn Surinaamse voorouders, lessen over slavernij voorbereidt, of onderzoek doet naar het Surinaamse slavernijverleden, kan vanaf 1 juli aanstaande terecht op de website van het Nationaal Archief. Daar zijn vanaf dat moment de gedigitaliseerde slavenregisters in te zien.

Paramaribo, hart van koloniaal Suriname

Komende week verschijnt het laatste boek van de landenreeks van het Rijksmuseum en uitgeverij Vantilt: Ketens en banden, Suriname en Nederland sinds 1600. Het boek gaat over de gedeelde geschiedenis van Suriname en Nederland aan de hand van voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum. Van gezichten op suiker- en

Beeld Anton de Kom te zien in Rijksmuseum

Geboren in Paramaribo in 1898, hoorde De Kom van zijn grootouders verhalen over de slavernij uit de eerste hand. Strijd tegen onrecht, racisme en onderdrukking werd een rode draad in zijn leven.

Suriname aangeklaagd door nabestaanden Decembermoorden

Nabestaanden hopen de zaak via een internationale procedure weer op gang te krijgen. Ze eisen van de staat Suriname publieke excuses en een financiële compensatie. Daarnaast willen ze dat de amnestiewet wordt geschrapt. Deze zorgde er twee jaar geleden voor dat het proces tot stilstand kwam.