//

Goud van de Gouden Koets afkomstig uit Suriname

De makers en initiatiefnemers van de Gouden Koets gingen er prat op dat het geschenk aan de nieuwe vorst Wilhelmina het hele toenmalige Koninkrijk der Nederlanden moest representeren. Zo is in de koets vlas verwerkt uit Zeeland, leer uit Brabant, hout uit Java en ivoor uit Sumatra. Suriname, destijds onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, leek echter niet te zijn

1
//

Onderzoek naar doorwerking slavernij Suriname

Vandaag gaat een groot onderzoek van start waarin historici samen met vrijwilligers de gehele Surinaamse bevolking tussen 1830 en 1950 in kaart proberen te brengen. De onderzoekers willen zo meer inzicht krijgen in de doorwerking van de slavernij en de koloniale tijd in de Surinaamse samenleving.

/

Kolonel Valk en de Surinaamse staatsgreep

Als in 1980 een groep Surinaamse militairen onder leiding van sergeant Desi Bouterse een coup pleegt, gaan niet lang daarna geruchten rond dat het brein erachter de Nederlandse kolonel Hans Valk is. Is dat een complottheorie?

Hans Valk. Een Nederlandse kolonel en de coup in Suriname – Ellen de Vries
//

De Surinaamse School

Aan de hand van ruim honderd kunstwerken van vijfendertig kunstenaars neemt het Stedelijk Museum bezoekers in de tentoonstelling 'Surinaamse School' mee langs thema’s en narratieven die ten grondslag liggen aan de Surinaamse schilderkunst.

Tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam
//

Oorlog in de West tijdens de Spaanse Successieoorlog

De Spaanse Successieoorlog (1701-1714) speelde zich voor een belangrijk deel in Europa af, met spectaculaire veldslagen in de Zuidelijke Nederlanden en hoofdrollen voor John Churchill, de hertog van Marlborough, koning-stadhouder Willem III en de Franse koning Lodewijk XIV. Minder bekend is dat tijdens deze oorlog ook gevochten is in en bij de Nederlandse koloniën in West-Indië.

/

Ketikoti – Viering afschaffing slavernij

Tijdens Ketikoti wordt de afschaffing van de slavernij in Nederland herdackt. De dag wordt ieder jaar op 1 juli gehouden. Op die dag in 1863 werd namelijk de Emancipatiewet aangenomen en daarmee werd slavernij in Nederlands West-Indie afgeschaft.

Jaarlijks bevrijdingsfeest
///

Paramaribo, hart van koloniaal Suriname

Komende week verschijnt het laatste boek van de landenreeks van het Rijksmuseum en uitgeverij Vantilt: Ketens en banden, Suriname en Nederland sinds 1600. Het boek gaat over de gedeelde geschiedenis van Suriname en Nederland aan de hand van voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum. Van gezichten op suiker- en koffieplantages tot luxe glazen om op de voorspoed van het

Ketens en banden – Suriname en Nederland sinds 1600