De fracties van D66, GroenLinks en Bij1 willen dat een zaal in het Tweede Kamergebouw in Den Haag wordt vernoemd naar vrijheidsstrijder en verzetsman Anton de Kom.
De afschaffing van de slavernij laat zich tot een viertal factoren terugvoeren, aldus de historicus Dirk J. Tang. Allereerst was de Engelse druk op het in 1813 weer zelfstandig geworden Koninkrijk Nederland van groot belang. Al in 1807/08 voerden de Britten een verbod in op slavenhandel. Dat verbod nam de opportunistische koning Willem I, die zeer afhankelijk was van Londen,
Vandaag gaat een groot onderzoek van start waarin historici samen met vrijwilligers de gehele Surinaamse bevolking tussen 1830 en 1950 in kaart proberen te brengen. De onderzoekers willen zo meer inzicht krijgen in de doorwerking van de slavernij en de koloniale tijd in de Surinaamse samenleving.
Als in 1980 een groep Surinaamse militairen onder leiding van sergeant Desi Bouterse een coup pleegt, gaan niet lang daarna geruchten rond dat het brein erachter de Nederlandse kolonel Hans Valk is. Is dat een complottheorie?
Aan de hand van ruim honderd kunstwerken van vijfendertig kunstenaars neemt het Stedelijk Museum bezoekers in de tentoonstelling 'Surinaamse School' mee langs thema’s en narratieven die ten grondslag liggen aan de Surinaamse schilderkunst.
De Spaanse Successieoorlog (1701-1714) speelde zich voor een belangrijk deel in Europa af, met spectaculaire veldslagen in de Zuidelijke Nederlanden en hoofdrollen voor John Churchill, de hertog van Marlborough, koning-stadhouder Willem III en de Franse koning Lodewijk XIV. Minder bekend is dat tijdens deze oorlog ook gevochten is in en bij de Nederlandse koloniën in West-Indië.
De vrijheidsstrijder, schrijver en verzetsman Anton de Kom (1898-1945) is de eerste Surinamer die is opgenomen in de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Wie was Anton de Kom?
In Nederland is het een geloofsgemeenschap van bescheiden formaat, in Duitsland is dit wel anders. Wie zijn deze mensen eigenlijk?
Tijdens Ketikoti wordt de afschaffing van de slavernij in Nederland herdackt. De dag wordt ieder jaar op 1 juli gehouden. Op die dag in 1863 werd namelijk de Emancipatiewet aangenomen en daarmee werd slavernij in Nederlands West-Indie afgeschaft.
In de straten, huizen en erfjes van Paramaribo was de controle van de slavenhouder moeilijk vol te houden. Daar begon een vrije groep de fundamenten van een eigen gemeenschap te leggen.
Wie op zoek is naar meer informatie over zijn Surinaamse voorouders, lessen over slavernij voorbereidt, of onderzoek doet naar het Surinaamse slavernijverleden, kan vanaf 1 juli aanstaande terecht op de website van het Nationaal Archief. Daar zijn vanaf dat moment de gedigitaliseerde slavenregisters in te zien.
Komende week verschijnt het laatste boek van de landenreeks van het Rijksmuseum en uitgeverij Vantilt: Ketens en banden, Suriname en Nederland sinds 1600. Het boek gaat over de gedeelde geschiedenis van Suriname en Nederland aan de hand van voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum. Van gezichten op suiker- en koffieplantages tot luxe glazen om op de voorspoed van het
In dit project heeft het Nationaal Archief 800 meter Surinaams archief digitaal gekopieerd.
De voorouders van Karin Sitalsing waren 'boeroes' Nederlandse kolonisten die in 1854 waren vertrokken naar Suriname, witte Surinamers.
“Het is niet toevallig dat juist Hollanders en Zeeuwen in de laag liggende zwampen en getijdegebieden van Suriname succesvol aan de slag gingen.”
Bijzonder is dat de tekst is geschreven in het oud-Surinaams, het Sranantongo. In deze taal waren dergelijke teksten tot nu toe niet bekend.
Geboren in Paramaribo in 1898, hoorde De Kom van zijn grootouders verhalen over de slavernij uit de eerste hand. Strijd tegen onrecht, racisme en onderdrukking werd een rode draad in zijn leven.
Het Nationaal Archief heeft begin deze maand ruim één miljoen scans van Surinaamse archieven online gezet.
De sporen die de joodse cultuur heeft nagelaten in bijvoorbeeld culinaire tradities, taal en religieuze gebruiken zijn talrijk, zowel in Suriname als op Curaçao.
Nabestaanden hopen de zaak via een internationale procedure weer op gang te krijgen. Ze eisen van de staat Suriname publieke excuses en een financiële compensatie. Daarnaast willen ze dat de amnestiewet wordt geschrapt. Deze zorgde er twee jaar geleden voor dat het proces tot stilstand kwam.
Op 25 juni 1762, nu 252 jaar geleden, kreeg het slavenschip d’ Eenigheid uit Middelburg, sinds 9 mei van Afrika onderweg naar Amerika, land in zicht.