Dark
Light

Slot van Well – Waterburcht in Maasdriel

Ook wel bekend als het Huis van Malsen
Auteur:
1 minuut leestijd
Slot van Well, 2020
Slot van Well, 2020 (Historiek)

In een meander van de Maas vlakbij het Gelderse dorpje Well (gemeente Maasdriel) bevindt zich het Slot van Well, ook wel bekend als het Huis van Malsen. Het oudste gedeelte van deze burcht, dat momenteel privébezit is en daardoor ontoegankelijk voor het publiek, dateert vermoedelijk uit de veertiende eeuw.

Voorgeven van het Slot van Well in 1987
Voorgeven van het Slot van Well in 1987 (CC BY-SA 4.0 – RCE – wiki)
Al vanaf de elfde eeuw bezat de voorname familie Van Malsen verschillende bezittingen in de Bommelerwaard, een streek in het zuidwesten van Gelderland, gelegen tussen de rivieren de Waal en de Maas. In 1326 kreeg de familie ook Well in bezit. Telg Nicolaas van Malsen was vermoedelijk degene die het startschot gaf voor de bouw van de burcht. Het oudste gedeelte is de woontoren die muren heeft van ongeveer een meter dik. In 1672, het zogeheten Rampjaar, brachten Franse troepen grote schade aan het kasteel aan.

De opvallende ronde hoektoren van Slot Well werd in de negentiende eeuw aangebouwd. Later volgde nog een voorbouw met kantelen en in 1934 een valbrug, poortgebouw en dubbele gracht. Op deze brug zijn de wapens van Ammerzoden en Gelre te vinden.

Privébezit

Tot 1611 bleef het slot in bezit van de familie Van Malsen. Daarna passeerden verschillende eigenaren, waaronder Abraham Hendrik Lenshoek, graaf van Ribeaucourt en A. de Waal, de dorpsdokter van Well. Meer recent was de waterburcht eigendom van Ferrari-verzamelaar Edgar Schermerhorn. In 2017 verkocht deze de burcht aan Jarno Goesten, ondernemer uit het naburige Ammerzoden. Hij woont er tegenwoordig met zijn vrouw en kinderen.

Ook interessant: Kastelen in Gelderland

Oude tekening van het 'Huijs te Wel' - W. Tavernier, 1786
Oude tekening van het ‘Huijs te Wel’ – W. Tavernier, 1786 (CC BY-SA 4.0 – RCE – wiki)

Slot van Well van boven:

Bronnen

-https://www.bd.nl/maasdriel/jarno-goesten-nieuwe-kasteelheer-van-slot-well~af6e0d2a/
-https://www.kasteleninnederland.nl/kasteeldetails.php?id=160
-Jan Vredenburg (eindred.), Kastelen in Gelderland, Uitgeverij Matrijs, Utrecht 2013, p. 321-322.
-https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/slot-well-in-maasdriel
-https://www.quotenet.nl/vastgoed/qasteel/a189844/eindelijk-het-kapitale-slot-well-is-verkocht-189844/
×