Spijkers op laag water zoeken

Herkomst van de uitdrukking

Wie ‘spijkers op laag water zoekt’ is een beetje aan het zeuren. Hij of zij maakt opmerkingen over kleine en onbeduidende zaken en doet het voorkomen alsof die heel belangrijk zijn. Wat is de herkomst van deze uitdrukking?

Amsterdamse scheepswerf van Pieter Haverkamp (1825, Rijksmuseum)
Amsterdamse scheepswerf van Pieter Haverkamp (1825, Rijksmuseum)
Antwoord geven op die vraag is nog niet eenvoudig. Er zijn namelijk verschillende theorieën. De bekendste verwijst naar de scheepsbouw. De bekende taalkundige F.A. Stoett meldt in zijn spreekwoordenboek uit 1925 dat het personeel op scheepstimmerwerven er soms op uitgestuurd werd om de spijkertjes te zoeken die tijdens het timmeren in het water gevallen waren. Spijkers waren in die tijd namelijk waardevol, maar het vinden was kennelijk niet altijd eenvoudig waardoor de uitdrukking ‘spijkers op laag water zoeken’ een algemene betekenis kreeg van het zoeken ‘naar kleinigheden die bijna niet te vinden zijn’.

Er is echter nog een verklaring voor de herkomst van de uitdrukking, eveneens afkomstig uit de scheepsbouw. Sommige reparaties konden beter met schroeven dan met spijkers uitgevoerd worden. Dit omdat de laatste onder spanning makkelijker kunnen loslaten of wijken. Taalgenootschap OnzeTaal:

“Als een schipper na de reparatie van zijn schip wilde controleren of de reparatie met schroeven was verricht, en niet met spijkers, liet hij het schip droogvallen om dat te kunnen bekijken. Spijkers op laag water zoeken zou dan teruggaan op deze controle: zoeken naar het minieme verschil tussen een spijker- en een schroefkop.”

Lijst van historische uitdrukkingen en gezegden
Overzicht van boeken over de (Nederlandse) taalgeschiedenis

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: