Dark
Light

Standbeeld Gavrilo Princip onthuld in Sarajevo

Auteur:
1 minuut leestijd
Standbeeld Gavrilo Princip onthuld in Sarajevo (Twitter / Marcel van der Steen)
Standbeeld Gavrilo Princip onthuld in Sarajevo (Twitter / Marcel van der Steen)

Standbeeld Gavrilo Princip onthuld in Sarajevo (Twitter  / Marcel van der Steen)
Standbeeld Gavrilo Princip onthuld in Sarajevo (Twitter / Marcel van der Steen)
In Sarajevo hebben Bosnische Serviërs vrijdag een standbeeld onthuld van Gavrilo Princip, de man die in 1914 aartshertog Franz Ferdinand vermoordde en daarmee het startschot voor de Eerste Wereldoorlog gaf.


Gavrilo Princip was zeventien jaar oud toen hij op 28 juni 1914 in Sarajevo met een fataal schot op de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand een keten van gebeurtenissen in gang zette. Oostenrijk verbrak uiteindelijk de diplomatieke betrekkingen met het land. Een sneeuwbaleffect volgde en de Eerste Wereldoorlog werd geboren.

De afgelopen jaren wordt geregeld gediscussieerd over de vraag of Princip gezien moet worden als patriot en vrijheidsstrijder of als nationalistische terrorist. Voor veel Serviërs is Princip een held omdat hij Servië bevrijdde van de onderdrukking door Oostenrijk-Hongarije. Bosnische moslims zien dit weer heel anders. Die beschouwen Princip in meerderheid als een moordenaar die een eind maakte aan een bloeiende tijd.

Het controversiële bronzen standbeeld van Gavrilo Princip is twee meter hoog en gemaakt door Zoran Kuzmanović. De onthulling werd bijgewoond door verschillende notabelen. Volgens politicus Nebojša Radmanović loste Gavrilo Princip een “schot voor de vrede”.

Lees ook: De arrestatie van moordenaar Gavrilo Princip (1914)

Foto: Twitter / Marcel van der Steen

×