EreadersEreaders

‘Steamboat Willie’, een van de eerste tekenfilms met geluid

Walt Disney zelf sprak de stem van het muisje in

Op 18 november 1928 ging de film Steamboat Willie van Walt Disney in première. Het was een van de eerste tekenfilms met geluid. Vaak is beweerd dat Mickey Mouse in Steamboat Willie zijn debuut maakte. Dat is echter niet waar. Het muisje was eerder in 1928, samen met zijn vriendinnetje Minnie, al te zien in de korte films Plane Crazy en The Gallopin’ Gaucho. Dit waren echter stille films, waardoor de bijna acht minuten durende tekenfilm Steamboat Willie wel de eerste film is waarin Mickey Mouse te horen was.

- ad -

Filmposter van Steamboat Willie
Filmposter van Steamboat Willie
Het stemgeluid van de muis kwam van niemand minder dan Walt Disney zelf. Later werd de stem van Mickey Mouse onder meer nog ingesproken door Jimmy MacDonald en Wayne Alwine. Na het succes van Steamboat Willie werd Plane Crazy nog een keer uitgebracht met geluid. In 1994 werd Steamboat Willie door cartoonkenners als dertiende opgenomen in de lijst van de vijftig beste cartoons aller tijden. Mickey Mouse groeide uit tot hét icoon van Walt Disney.

In Steamboat Willie bestuurt Mickey Mouse een zogeheten raderstoomboot genaamd “Wilie”. Het muisje beeldt zich in dat hij de kapitein is, maar wordt dan achterna gezeten en verjaagd door de echte kapitein: Boris Boef. Als die het stuur heeft overgenomen, blijkt hij nog niet van Mickey Mouse af te zijn. Wanneer de boot aanmeert bij een ponton om enkele dieren, waaronder Clarabella Koe, aan boord te nemen, hijst de muis zijn vriendin Minnie met behulp van een hijskraan aan boord. Met behulp van een geit, die een deel van een muziekstuk opgegeten heeft, slaan de twee vrolijke muizen vervolgens aan het musiceren. Dit tot ongenoegen van Boris Boef die niets moet hebben van het kabaal.

Steamboat Willie

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Plane Crazy (met geluid)

Boek: Disney Movie Posters

Meer historische video’s


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • ‘Gedisciplineerd kamperen’ – Kampeerregels uit de jaren ’40

  ‘Gedisciplineerd kamperen’ – Kampeerregels uit de jaren ’40

  Wie eenmaal met het kampeervirus besmet is geraakt, geeft het met plezier door aan de volgende generatie. Kamperen is een van de populairste vormen van vakantie vieren. Hans Buiter is verenigingshistoricus van de ANWB en vond in de archieven niet …Lees bericht »
 • Gaat in, gaat in gereed, de stoof is heet

  Gaat in, gaat in gereed, de stoof is heet

  Het middeleeuwse openbare badhuis wordt sinds de negentiende eeuw voorgesteld als bordeel, als schouwtoneel van vermeende middeleeuwse losbandigheid en seksualiteit. Fabiola van Dam laat zien dat het om een veelzijdiger fenomeen gaat. Het badhuis was een stedelijke basisvoorziening die individuele …Lees bericht »
 • Belhamel!

  Belhamel!

  Een belhamel is een deugniet, een kwajongen, een oproerkraaier. Dit woord gaat terug tot minstens de zestiende eeuw.Lees bericht »
 • China’s hoogmoed en val

  China’s hoogmoed en val

  Een groot rijk met een eeuwenoude, verfijnde beschaving valt ten prooi aan een halfnomadisch buurvolk, maar beleeft vervolgens een bloeiperiode. Later brengt de aanraking met het Westen juist verval en vernedering. Deze paradox gaat op voor China.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!