Dark
Light

‘Steamboat Willie’, een van de eerste tekenfilms met geluid

Walt Disney zelf sprak de stem van het muisje in
Auteur:
1 minuut leestijd
Steamboat Willie (Still uit de tekenfilm van Disney)
Steamboat Willie (Still uit de tekenfilm van Disney)

Op 18 november 1928 ging de film Steamboat Willie van Walt Disney in première. Het was een van de eerste tekenfilms met geluid. Vaak is beweerd dat Mickey Mouse in Steamboat Willie zijn debuut maakte. Dat is echter niet waar. Het muisje was eerder in 1928, samen met zijn vriendinnetje Minnie, al te zien in de korte films Plane Crazy en The Gallopin’ Gaucho. Dit waren echter stille films, waardoor de bijna acht minuten durende tekenfilm Steamboat Willie wel de eerste film is waarin Mickey Mouse te horen was.

Filmposter van Steamboat Willie
Filmposter van Steamboat Willie
Het stemgeluid van de muis kwam van niemand minder dan Walt Disney zelf. Later werd de stem van Mickey Mouse onder meer nog ingesproken door Jimmy MacDonald en Wayne Alwine. Na het succes van Steamboat Willie werd Plane Crazy nog een keer uitgebracht met geluid. In 1994 werd Steamboat Willie door cartoonkenners als dertiende opgenomen in de lijst van de vijftig beste cartoons aller tijden. Mickey Mouse groeide uit tot hét icoon van Walt Disney.

In Steamboat Willie bestuurt Mickey Mouse een zogeheten raderstoomboot genaamd “Wilie”. Het muisje beeldt zich in dat hij de kapitein is, maar wordt dan achterna gezeten en verjaagd door de echte kapitein: Boris Boef. Als die het stuur heeft overgenomen, blijkt hij nog niet van Mickey Mouse af te zijn. Wanneer de boot aanmeert bij een ponton om enkele dieren, waaronder Clarabella Koe, aan boord te nemen, hijst de muis zijn vriendin Minnie met behulp van een hijskraan aan boord. Met behulp van een geit, die een deel van een muziekstuk opgegeten heeft, slaan de twee vrolijke muizen vervolgens aan het musiceren. Dit tot ongenoegen van Boris Boef die niets moet hebben van het kabaal.

Steamboat Willie

Plane Crazy (met geluid)

https://youtu.be/kCZPzHg0h80

Boek: Disney Movie Posters

Meer historische video’s

×