Dark
Light

‘Mickey Mouse werd geboren in de Middeleeuwen’

Auteur:
1 minuut leestijd
Veertiende-eeuwse fresco met een afbeelding van ‘Mickey Mouse’
Veertiende-eeuwse fresco met een afbeelding van ‘Mickey Mouse’

Veertiende-eeuwse fresco met een afbeelding van 'Mickey Mouse'
Veertiende-eeuwse fresco met een afbeelding van ‘Mickey Mouse’
Mickey Mouse is natuurlijk een bedenksel van Ub Iwerks. Deze striptekenaar van Disney ontwierp het figuurtje, dat is opgebouwd uit drie grote cirkels, in 1928. Het vrolijke muisje kreeg zijn (irritante?) piepstemmetje van Walt Disney zelf, die dol was op Mickey Mouse.

Mickey Mouse
Mickey Mouse


Het is echter dat mensen geen 700 jaar oud kunnen worden anders had Disney wellicht een claim aan zijn broek gehad. In een kerkje in het zuiden van Oostenrijk werd ruim tien jaar geleden namelijk een fresco gevonden met daarop een figuurtje dat wel heel erg op Mickey Mouse lijkt. Net als het beroemde Disney-figuurtje heeft het grote, ronde oren en een opstaande neus.

De veertiende-eeuwse fresco toont ‘Mickey’ geknield voor een metershoge afbeelding van Sint-Christoffel, de patroonheilige van de reizigers

Het toerismebureau van het plaatsje Malta, waar de ontdekking werd gedaan, was destijds opgetogen over de vondst en stelde dat de gelijkenis met Mickey Mouse zo treffend was “dat Disney mogelijk zijn wereldwijde copyright zou verliezen”. Zover kwam het echter niet.

Steamboat Willie

De moderne Mickey Mouse, de lieveling van Walt Disney, was in 1928 voor het eerst te zien in een tekenfilm. Het stripfiguurtje debuteerde, samen met zijn vriendin Minnie Mouse, in de film Plane Crazy. In deze eerste film waren de figuurtjes nog niet te horen.

Echt bekend werd met Mickey Mouse met de film Steamboat Willie die ook in 1928 werd uitgebracht. Het stemgeluid van de muis kwam van niemand minder dan Walt Disney zelf.

Mickey Mouse: Steamboat Willie (1928)

×