Dark
Light

Tentoonstelling over dertig jaar Bijlmervliegramp

Auteur:
1 minuut leestijd
Plaats van de Bijlmerramp, gezien in westelijke richting
Plaats van de Bijlmerramp, gezien in westelijke richting (CC BY-SA 3.0 - Jos Wiersema - wiki)

Op 4 oktober 2022 is het precies dertig jaar geleden dat een Boeing 747 van luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer. Het Amsterdam Museum staat binnenkort met een tentoonstelling stil bij deze Bijlmerramp, waarbij zeker 43 mensen om het leven kwamen.

Brokstukvan het gecrashte  Boeing 747-vrachtvliegtuig -  Bijlmerramp 1992
Brokstukvan het gecrashte Boeing 747-vrachtvliegtuig – Bijlmerramp 1992 (Collectie Amsterdam Museum)
In de tentoonstelling staan verhalen van Amsterdammers centraal. Deze verhalen zijn verzameld tijdens diverse stadsgesprekken die in samenwerking met erfgoedinstelling Imagine IC werden georganiseerd. De inhoud van die gesprekken vormde de basis van deze tentoonstelling. De expositie gaat daarmee “over het gevoel dat Amsterdammers bij de ramp hebben, hoe zij herdenken en de manier waarop verschillende generaties dit trauma samen verwerken”.

Bij Imagine IC in de Bijlmer is gelijktijdig een tentoonstelling over de Bijlmervliegramp te zien.

In de tentoonstellingszalen probeert het Amsterdam Museum invoelbaar te maken met hoeveel ongeloof en verdriet de bewoners van de Bijlmer te maken kregen. Dit gebeurt aan de hand van koppen van kranten die op 5 oktober verschenen, zoals ‘Vuur, dood, chaos’ en ‘Ineens ging hij op zijn kant en recht omlaag’. Ook worden op doek uitgeschreven gesprekken getoond die meldkamermedewerkers van 112 op de avond van de ramp voerden.

Tekening van basisschoolleerling Angela, 1992
Tekening van basisschoolleerling Angela, 1992. Collectie Imagine IC

Tekeningen

Verder zijn tekeningen van basisschoolleerlingen van toen te zien die inzichtelijk maken hoe kinderen de gebeurtenis destijds ervoeren.

Naast twee brokstukken van het vrachtvliegtuig die zijn gevonden en bewaard door particulieren zijn er in de tentoonstelling verschillende kunstwerken over de Bijlmervliegramp te zien.

DVD: De Bijlmerramp

×