De kogel is door de kerk

Je hoort het nog wel eens iemand zeggen: ‘De kogel is door de kerk’. Als de kogel door de kerk is, is er iets beslist of is de knoop (eindelijk) doorgehakt. Waar komt dit bijzondere gezegde vandaan?

Kenau slachtoffer van vooringenomen historici

Heeft Kenau Simonsdochter Hasselaar in 1572-1573 meegevochten op de muren van het door Spanjaarden belegerde Haarlem? Haalde Magdalena Moons in 1574 Don Francisco de Valdez, de Spaanse legeraanvoerder, die haar geliefde was, over om af te zien op een stormaanval op het belegerde Leiden?

‘Wilhelmus verplichten op basisscholen’

De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBO) wil dat de kinderen op de basisscholen het Nederlandse volkslied weer onderwezen krijgen. KBO-voorzitter Michiel Zonnevylle heeft dat tegenover het AD gezegd.

Film over het Beleg van Haarlem (1572-1573)

Regisseur Maarten Treurniet gaat een film maken over het Beleg van Haarlem (1572-1573). Hij heeft dat woensdag gezegd tegenover het ANP. Voor het project is al 1,8 miljoen euro subsidie toegezegd door Telescoop, een project van onder meer de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap