Dark
Light

Film over het Beleg van Haarlem (1572-1573)

Auteur:
1 minuut leestijd

Regisseur Maarten Treurniet gaat een film maken over het Beleg van Haarlem (1572-1573). Hij heeft dat woensdag gezegd tegenover het ANP.

Kenau op een schilderij van Barend Wijnveld en J.H. Egenberger (1854)
Voor het project is al 1,8 miljoen euro subsidie toegezegd door Telescoop, een project van onder meer de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het Nederlands Filmfonds.

Het is de bedoeling dat de film over het Beleg van Haarlem in 2013 in de bioscopen te zien zal zijn.

Beleg van Haarlem

Haarlem weigerde zich eind 1572 over te geven aan de Spanjaarden. De stad werd hierna zeven maanden lang belegerd. Op 12 juli 1573 gaf de stad zich over. Na de overgave werden ongeveer tweeduizend soldaten en aanhangers van Willem van Oranje vermoord.

Kaart van het Beleg van Haarlem
In de film van Maarten Treurniet zal speciaal aandacht besteed worden aan Kenau Simonsdochter Hasselaer (ca. 1526-1588), een legendarisch figuur uit de tijd van het beleg. Deze gegoede Haarlemse burgerdochter speelde volgens de overlevering een heldenrol. Zo zou ze eind januari 1573 bijvoorbeeld aan het hoofd hebben gestaan van een compagnie van driehonderd Haarlemse vrouwen die een bestorming van de belegeraars wist af te slaan.

Spectaculair

De film over het Beleg van Haarlem wordt volgens regisseur Treurniet erg spectaculair, met veel gevechten en speciale effecten. Het script van de film is al klaar. De opnames beginnen naar verwachting eind 2012. Er zal waarschijnlijk gefilmd worden in Roemenië, Bulgarije of Letland.

Boek: Kenau, de heldhaftige zakenvrouw uit Haarlem

×