Film over het Beleg van Haarlem (1572-1573)

1 minuut leestijd

Kenau op een schilderij van Barend Wijnveld en J.H. Egenberger (1854)
Regisseur Maarten Treurniet gaat een film maken over het Beleg van Haarlem (1572-1573). Hij heeft dat woensdag gezegd tegenover het ANP.

Voor het project is al 1,8 miljoen euro subsidie toegezegd door Telescoop, een project van onder meer de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het Nederlands Filmfonds.

Het is de bedoeling dat de film over het Beleg van Haarlem in 2013 in de bioscopen te zien zal zijn.Kaart van het Beleg van Haarlem

Beleg van Haarlem

Haarlem weigerde zich eind 1572 over te geven aan de Spanjaarden. De stad werd hierna zeven maanden lang belegerd. Op 12 juli 1573 gaf de stad zich over. Na de overgave werden ongeveer tweeduizend soldaten en aanhangers van Willem van Oranje vermoord.

In de film van Maarten Treurniet zal speciaal aandacht besteed worden aan Kenau Simonsdochter Hasselaer (ca. 1526-1588), een legendarisch figuur uit de tijd van het beleg. Deze gegoede Haarlemse burgerdochter speelde volgens de overlevering een heldenrol. Zo zou ze eind januari 1573 bijvoorbeeld aan het hoofd hebben gestaan van een compagnie van driehonderd Haarlemse vrouwen die een bestorming van de belegeraars wist af te slaan.

Spectaculair

De film over het Beleg van Haarlem wordt volgens regisseur Treurniet erg spectaculair, met veel gevechten en speciale effecten. Het script van de film is al klaar. De opnames beginnen naar verwachting eind 2012. Er zal waarschijnlijk gefilmd worden in Roemenië, Bulgarije of Letland.

Lees ook: Wilhelmus geschreven tijdens Haarlems Beleg

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

Erotisch gedicht Frederik de Grote teruggevonden

Hierna verschenen

Het bombarderen van Barcelona tijdens de Guerra Civil

0
Reageren op dit bericht?x