Profeten van de atoombom

De meeste mensen denken bij de ontwikkeling van de atoombom aan de wetenschappers van het Manhattan Project, onder leiding van J. Robert Oppenheimer. Maar voor het idee en de naam van het wapen dat op 6 en 9 augustus 1945 twee Japanse steden verwoestte, komen we bij twee negentiende-eeuwse sciencefictionschrijvers terecht.

/

Ruim 120.000 euro voor legendarisch filmscript

Het werkexemplaar van het filmscenario van Citizen Kane is afgelopen week geveild voor een bedrag van ruim 120.000 euro. Veilinghuis Sotheby’s had de waarde van het script vooraf geschat op zo’n 24.000 euro. Citizen Kane was de eerste lange speelfilm van regisseur Orson Welles. Hoewel de film commercieel gezien ondanks het winnen van één Oscar flopte, werd Citizen Kane toch

/

Stomme film Orson Welles gevonden

In Italië is een verloren gewaande stomme film van de beroemde Amerikaanse regisseur Orson Welles (1915-1985) gevonden. De slapstickfilm, getiteld Too Much Johnson, dateert uit 1938 en blijkt jarenlang onopgemerkt in een pakhuis in de Italiaanse stad Pordenone te hebben gelegen. Komend najaar zal de film vertoond worden op een festival voor stomme films in deze stad.