Regina Grelinger was voor de oorlog op muzikaal terrein een Bekende Nederlander (BN-er), ook in Nederlands-Indië. Na de oorlog speelde zij een belangrijke rol als muziekpedagoge voor vele talenten in Den Haag.
Decennia nadat de film “The Sound of Music” gebaseerd op de gelijknamige musical in de zalen uitkwam, spreekt de figuur van Georg von Trapp als hoofd van de zingende familie nog steeds tot de verbeelding.
Als de Amerikaanse president tijdens officiële gelegenheden zijn opwachting maakt, speelt de United States Marine Band vaak het Hail to the Chief. Dit muziekstuk, in 1812 gecomponeerd door James Sanderson, staat ook wel bekend als de presidentiële hymne.
In ons huidige tijdsgewricht is de notie van het buitenaardse nooit ver weg. In reclame, films, computerspelletjes en stripboeken duiken voortdurend aliens op. Zo ook in popmuziek. De ongekroonde koning van de spacerock is David Bowie, geboren op 8 januari 1947.
In de jaren ’20 stortten muzikanten in de Duitse hoofdstad zich op een heel scala aan vernieuwingen en experimenten. Daarmee zouden ze vanaf de jaren ’70 de moderne muziek diepgaand beïnvloeden. David Bowie was de magiër die die invloeden als een van de eersten opving en doorgaf. Dat ging niet
Sociale bewegingen gaan in Nederland al van oudsher hand in hand met protestliederen en strijdmuziek. Het waren ‘godfathers’ Boudewijn de Groot en Armand die het genre op de kaart zetten.
Het volkslied van Bosnië en Herzegovina is Intermeco. Dit door Dušan Šestić gecomponeerde lied werd op 10 februari 1998 officieel aangenomen.
Het Eye Filmmuseum in Amsterdam heeft nooit-vertoonde opnamen van Herman Brood-songs en beelden van de chaotische draaidagen van de film Cha-cha gevonden in de eigen collectie.
Het volkslied van Polen is Mazurek Dąbrowskiego (Dąbrowskimars). Wie het muziekstuk componeerde is niet bekend. Het is gebaseerd op een overgeleverde populaire melodie uit vroeger tijden. Een mazurka, een typisch Poolse dans in driekwartsmaat. De tekst werd in 1797 geschreven door de Poolse jurist en dichter Józef Wybicki.
Het Duitse woord leitmotiv wordt ook in het Nederlands gebruikt (soms in de letterlijke vertaling ‘leidmotief’). Oorspronkelijk gaat het hier om een muzikaal begrip, maar ‘leitmotiv’ wordt ook in algemene zin gebruikt om aan te geven dat een bepaalde gedachte of een bepaald idee steeds terugkeert of ‘leidend’ is.