Cassettebandje met onuitgebracht nummer John Lennon geveild

Bij een veilinghuis in Kopenhagen is op dinsdagavond een cassetteband ui 1970 met een geluidsopname van John Lennon geveild. Het bandje bracht ongeveer 50.000 euro op. De opname bevat een interview met de zanger en zijn partner Yoko Ono voor een Deense schoolkranten en inclusief het nooit uitgebrachte nummer Radio

Restauratie voor Christian Müllerorgel in Bavokerk

Het Christian Müllerorgel is het hoofdorgel van de laatmiddeleeuwse Grote of St.-Bavokerk. Het pijporgel werd tussen 1735 en 1738 gebouwd door de uit Duitsland afkomstige Christian Müller, die tot de beroemdste orgelbouwers van zijn tijd behoorde.

Volkslied van Denemarken – Der er et yndigt land

Het lied Der er et yndigt land, wat zoveel betekent als ‘Er is een lieflijk land’, is een van de twee officiële volksliederen van Denemarken. De tekst werd in 1819 geschreven door de Deens dichter en toneelschrijver Adam Oehlenschläger. Componist Hans Ernst Krøyer zette de tekst vier jaar hierna op

Volkslied van Tsjechië – Kde domov můj

Het volkslied van Tsjechië is afkomstig uit een negentiende-eeuws theaterstuk van de Tsjechische auteur Josef Kajetán Tyl. De muziek is gecomponeerd door František Škroup. De titel van het lied, Kde domov můj, betekent zoveel als ‘Waar mijn huis is’ of ‘Waar is mijn thuis?’.

Volkslied van Noord-Macedonië – Denes nad Makedonija

Het volkslied van Noord-Macedonië is Denes nad Makedonija, wat zoveel betekent als ‘Vandaag boven Macedonië’. Het lied werd in het begin van de jaren 1940 geschreven door Todor Skalovski. De tekst is van de hand van de communistische activist en partizaan Vlado Maleski.

Hoofse liefde en fin’amor

‘Een uitvinding van de twaalfde eeuw’, zo hebben sommigen de liefde ooit genoemd. Die uitspraak is misschien overdreven, maar vast staat dat troubadours een onuitwisbare invloed uitoefenden op de wijze waarop de liefde tijdens de middeleeuwen in heel West-Europa bezongen werd.

Volkslied van Oostenrijk – Land der Berge, Land am Strome

Het nationale volkslied van Oostenrijk heeft als titel Land der Berge, Land am Strome. Van de muziek is vaak beweerd dat deze is gecomponeerd door Wolfgang Amadeus Mozart. Daar zijn tegenwoordig echter twijfels over. Wel vast staat dat de tekst van het volkslied is geschreven door de Oostenrijkse dichter Paula

Volkslied van Wales – Hen Wlad Fy Nhadau

Het volkslied van Wales is het Hen Wlad Fy Nhadau (Land van mijn vaders). De tekst van dit lied dateert uit 1856 en werd toen geschreven door Evan James. Het gaat om een onofficieel volkslied aangezien Wales bij wet geen nationaal lied heeft vastgelegd.

Het volkslied van Georgië – Tavisoepleba

Het volkslied van Georgië is het ‘Tavisoepleba’, wat zoveel betekent als ‘vrijheid’. Het volkslied is relatief nieuw. Het werd in 2004 officieel ingevoerd, precies vijf maanden nadat Edoeard Sjevardnadze president van Georgië was geworden.

Hail to the Chief – De presidentiële hymne

Als de Amerikaanse president tijdens officiële gelegenheden zijn opwachting maakt, speelt de United States Marine Band vaak het Hail to the Chief. Dit muziekstuk, in 1812 gecomponeerd door James Sanderson, staat ook wel bekend als de presidentiële hymne.

Berlijn als kraamkamer van de moderne popmuziek

In de jaren ’20 stortten muzikanten in de Duitse hoofdstad zich op een heel scala aan vernieuwingen en experimenten. Daarmee zouden ze vanaf de jaren ’70 de moderne muziek diepgaand beïnvloeden. David Bowie was de magiër die die invloeden als een van de eersten opving en doorgaf. Dat ging niet

1 2 3 23