Soms hoor je in de media weleens de zegswijze ‘het Heintje Davids-effect’ voorbijkomen. De uitdrukking verwijst naar een persoon, dat is wel duidelijk. Maar naar wie?
In september 1969 kondigde de zender RIAS-Berlin een sensatie aan: ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de Duitse Democratische Republiek (DDR) zouden de Rolling Stones een concert in West-Berlijn geven. Bij de Stasi werd alarm geslagen.
De Belgische jazzmuzikant Toots Thielemans werd wereldberoemd met zijn mondharmonicaspel. Tot op zeer hoge leeftijd bleef hij optreden.
De Amerikaanse songwriter en zanger Pat Boone (1934-heden) gold in de jaren 1950 als een van de grootste muzikanten in de muziekwereld. Na Elvis Presley was Boone dat decennium, volgens 'Billboard', de populairste artiest ter wereld.
Het woord drankorgel wordt weleens gebruikt voor iemand die aan alcoholische drank verslaafd is. Het is een synoniem voor een alcoholist, zuipschuit, dronkaard, drinkebroer of een zatlap. Hoe komen we precies aan dit fraaie woord?
Jazz is in Rusland al lange tijd populair. In 2022 is het al honderd jaar geleden dat het allereerste jazzconcert door Russische musici werd gegeven.
De NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) heeft sinds 2018 een officiële eigen hymne. Dit instrumentale muziekstuk werd in 1989 gecomponeerd door luitenant-kolonel André Reichling.
Janis Joplin was een beroemde Amerikaanse zangeres, die in de jaren 1960 vooral faam verwierf met haar krachtige, bluesachtige en indringende songs.
Op de postzegels zijn afbeeldingen te vinden van bekende optredens van de Rolling Stones.
Toen de zwaar aan cocaïne verslaafde Bowie in 1975 voor de opname van het door Nicolas Roeg geregisseerde The Man Who Fell to Earth in de woestijn van New Mexico verbleef, had hij een bibliotheek van 1500 occulte boeken bij zich.
De Amerikaanse Florence Foster Jenkins is de geschiedenisboeken ingegaan als ‘s werelds slechtste operazangeres. Haar stem was op zijn zachtst gezegd onzuiver, maar dit leek ze zelf niet te beseffen.
De Koninklijke Nederlandse Munt heeft een speciale munt uitgebracht me daarop de beeltenis van zangeres Liesbeth List. De munt is een postuum eerbetoon aan de vorig jaar overleden ‘legendarische Nederlandse artiest’.
Op 8 december 1980 werd muzikant John Lennon vermoord door Mark David Chapman. De moord schokte de wereld.
Bij een veilinghuis in Kopenhagen is op dinsdagavond een cassetteband ui 1970 met een geluidsopname van John Lennon geveild. Het bandje bracht ongeveer 50.000 euro op. De opname bevat een interview met de zanger en zijn partner Yoko Ono voor een Deense schoolkranten en inclusief het nooit uitgebrachte nummer Radio Peace.
Het Christian Müllerorgel is het hoofdorgel van de laatmiddeleeuwse Grote of St.-Bavokerk. Het pijporgel werd tussen 1735 en 1738 gebouwd door de uit Duitsland afkomstige Christian Müller, die tot de beroemdste orgelbouwers van zijn tijd behoorde.
Het lied Der er et yndigt land, wat zoveel betekent als ‘Er is een lieflijk land’, is een van de twee officiële volksliederen van Denemarken. De tekst werd in 1819 geschreven door de Deens dichter en toneelschrijver Adam Oehlenschläger. Componist Hans Ernst Krøyer zette de tekst vier jaar hierna op muziek.
Het driedaagse Holland Pop Festival dat in 1970 in het Kralingse Bos te Rotterdam werd gehouden, wordt vaak beschouwd als de Nederlandse versie van het legendarische Amerikaanse Woodstockfestival van een jaar eerder.
Een van de populairste Nederlandse voetballiedjes aller tijden is 'Hup Holland hup'. Vrij onbekend is dat deze componist zich bij het schrijven van dit klassieke Nederlandse aanmoedigingslied hoogstwaarschijnlijk liet inspireren door een Duits patriottistisch lied uit 1820..
Het populairste Oranjelied is waarschijnlijk 'Wij houden van Oranje' van André Hazes. Dat dit lied zo populair is heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat het werd gemaakt voor het EK van 1988 dat door het Nederlands elftal werd gewonnen.
Het volkslied van Tsjechië is afkomstig uit een negentiende-eeuws theaterstuk van de Tsjechische auteur Josef Kajetán Tyl. De muziek is gecomponeerd door František Škroup. De titel van het lied, Kde domov můj, betekent zoveel als ‘Waar mijn huis is’ of ‘Waar is mijn thuis?’.
Op 21 juni 1979 presenteerde Sony de eerste Walkman, een draagbare cassette-speler met hoofdtelefoon die meegenomen kon worden tijdens bijvoorbeeld een fietstocht of wandeling.