//

Johann Sebastian Bach en de eerste gezichtsreconstructie

De Duitse componist Johann Sebastian Bach (1685-1750) heeft als één van de grootste en meest invloedrijke Europese componisten terecht een ereplaats gekregen in elke muziekencyclopedie. Vreemd genoeg vermeldt niet één van deze werken dat hij, weliswaar postuum, een belangrijke bijdrage leverde aan de forensische wetenschap...

De botten van Bach. Een cultuurgeschiedenis van de menselijke schedel – Jan Huijbrechts
1
/

Volkslied van Zwitserland – Zwitserse Psalm

Het volkslied van Zwitserland is de Zwitserse Psalm (Schweizerpsalm). Het lied werd in 1841 gecomponeerd door Alberik Zwyssig en de tekst is van de hand van Leonhard Widmer. Aangezien in Zwitserland veel talen worden gesproken kent het volkslied ook verschillende (vrije) vertalingen.

Schweizerpsalm

Volkslied van Ecuador – Salve, Oh Patria

Het volkslied van de republiek Ecuador heeft als titel 'Salve, Oh Patria!' wat zoveel betekent als 'Gegroet, oh moederland'. De tekst is geschreven door de dichter, essayist, politicus en schilder Juan Leon Mera en de muziek is gecomponeerd door Antonio Neumane.

/

Het volkslied van Senegal

Het volkslied van Senegal heeft als titel Pincez tous vos koras, frappez les balafons wat zoveel betekent als ’tokkel allemaal op de koras, sla op de balafons’.

Pincez tous vos koras, frappez les balafons
//

The Stones, de Stasi en stampij

In september 1969 kondigde de zender RIAS-Berlin een sensatie aan: ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de Duitse Democratische Republiek (DDR) zouden de Rolling Stones een concert in West-Berlijn geven. Bij de Stasi werd alarm geslagen.

DDR-leiding verzette zich hevig tegen westerse muziek
1 2 3 23