Dark
Light

Literatuur

De literatuurgeschiedenis onderzoekt de evolutie van geschreven werken door de eeuwen heen, van klassieke teksten tot moderne literatuur. Deze categorie biedt inzicht in de invloed van literaire meesterwerken op cultuur, taal en samenleving wereldwijd. De Nederlandse literatuurgeschiedenis omvat een rijke en diverse ontwikkeling van middeleeuwse religieuze teksten en ridderverhalen tot de Gouden Eeuw en schrijvers als Joost van den Vondel en Multatuli, gevolgd door moderne en postmoderne stromingen die sociale, politieke en persoonlijke thema’s belichten.

BoekbesprekingenKranten / Journalistiek
De Neufville op latere leeftijd

Worstelen met de rol van de vrouw

Margaretha Jacoba de Neufville (1775-1856) zou een van de populairste Nederlandse schrijfsters van de eerste helft van de negentiende eeuw worden. Ze schreef romans en kinderboeken, en werken over de Nederlandse geschiedenis, waarin sterke en zelfstandige vrouwen vaak een grote rol spelen.
Titelblad van Anna Bijns’ eerste bundel, 1528

Anna Bijns, dichter tussen uitersten

Anna Bijns (1493-1575) bleef bij het nageslacht vooral voortleven als leverancier van onverzoenlijke tirades tegen de reformator Maarten Luther en zijn volgelingen. Maar deze Antwerpse dichter en schoolhouder was een complexe persoonlijkheid. Ze was kritisch ten opzichte van allerlei nieuwlichterij, maar dankte haar faam aan de moderne drukpers en wordt bewonderd door latere feministen.
Bohumil Hrabal in 1988

Bohumil Hrabal – Tsjechische schrijver

Dit voorjaar verschenen er nieuwe, in het Nederlands vertaalde teksten van de Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal (1914-1997). Bovendien werd eind mei zijn zomerhuisje in Kersko als museum geopend. Aanleiding voor Lex Veldhoen om opnieuw naar Tsjechië af te reizen en markante plekken in Hrabal’s leven te bezoeken.
18 minuten leestijd
Op 9 oktober 1973 geeft Beb Vuijk een exemplaar van haar ‘Groot Indonesisch kookboek’ aan Sujatmo Martosuhardjo, waarnemend ambassadeur van Indonesië in Den Haag.

Het avontuurlijke leven van Beb Vuijk

Het leven van Beb Vuijk (1905-1991) was opmerkelijk, avontuurlijk zelfs. Bang om impopulaire politieke standpunten in te nemen over Indonesië was ze allerminst. Maar eerst en vooral wilde ze schrijfster zijn, wat haar is gelukt. Ongetwijfeld tot haar teleurstelling gaat ze echter niet als bekend literator de geschiedenis in, maar als de auteur van het zeer gewaardeerde Groot Indonesisch kookboek.
1 2 3 19
×