Dark
Light

Italië

Overzicht van artikelen over de geschiedenis van Italië. Zie voor artikelen die specifiek over het Romeinse Rijk gaan deze rubriek
Etruskisch reliëf in het Archeologisch Museum van Tarquinia

Met Couperus kijken naar Etruskische kunst

De auteur Louis Couperus schreef tijdens zijn tochten door Italië prachtige reisimpressies. In Florence bezocht hij het Archeologisch Museum waarbij zijn belangstelling vooral gewekt werd door de kunst van de Etruriërs. In zijn essay Etruskische kunst beschrijft de Haagse auteur de artistieke erfenis die dit volk naliet.
6 minuten leestijd

‘Rapito’ – Ontvoerd door de paus

In 1858 werd de zesjarige Edgardo Mortara ontvoerd uit zijn ouderlijk huis in Bologna. Zijn ouders en broers en zussen konden niets anders doen dan toekijken toen hun zoon of broertje werd meegenomen door geüniformeerd mannen. Er werd geen losgeld geëist, noch was het de bedoeling van de daders om de ouders of het kind te krenken.
6 minuten leestijd
Toeristen in Venetië

Grote zorgen om werelderfgoed Venetië

Werelderfgoedorganisatie Unesco maakt zich grote zorgen om de toekomst van de beroemde Noord-Italiaanse stad Venetië en overweegt de toeristentrekker op de lijst van bedreigd werelderfgoed te plaatsen. De autoriteiten zouden te weinig doen om de historische stad en de omliggende lagune te beschermen.
2 minuten leestijd
Delegaties voorafgaand aan de ondertekening van het Verdrag van Lateranen

Verdrag van Lateranen (1929)

Op 11 februari 1929 ondertekende de fascistische dictator Benito Mussolini en kardinaal en staatssecretaris Pietro Gasparri het zogeheten Verdrag van Lateranen. Het verdrag maakte een eind aan een meer dan zestig jaar durend conflict tussen de Kerk en de Italiaanse staat.
3 minuten leestijd
1 2 3 11

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.552 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×