/

Verdrag van Lateranen (1929)

Op 11 februari 1929 ondertekende de fascistische dictator Benito Mussolini en kardinaal en staatssecretaris Pietro Gasparri het zogeheten Verdrag van Lateranen. Het verdrag maakte een eind aan een meer dan zestig jaar durend conflict tussen de Kerk en de Italiaanse staat.

De onafhankelijkheid van Vaticaanstad
//

Grieken en Carthagers op Sicilië

In de vierde eeuw voor Christus streden Carthagers en Grieken om de heerschappij over Sicilië. De tiran Agathocles wist uiteindelijk de heerschappij over het eiland in handen te krijgen. Na de dood van deze Griek werd Sicilië een speelbal van andere machten, waaronder Rome.

Sicilië. Eiland in het midden – Dirk Vlasblom

Het revolutionaire bewind van ‘dichter-soldaat’ D’Annunzio (1919-1920)

Naast de kortstondige radenrepublieken in Beieren en Hongarije in de eerste helft van 1919, werd in september dat jaar nog een ander revolutionair regime gevestigd dat zijn bestaan langer wist te rekken en in politiek opzicht moeilijker te duiden was. Vast staat dat het bewind van de Italiaanse ‘dichter-soldaat’ Gabriele D’Annunzio in de havenstad Fiume (het huidige Rijeka in Kroatië)

Een hedonistisch paradijs of een fascistisch experiment?
/

Wie is de ‘vader’ van de tiramisu?

De tiramisu (tiremesu) is een bekend dessert dat over de hele wereld op menukaarten staat. Afgelopen week overleed de Italiaan Adol Campeol die ‘de vader van de tiramisu’ wordt genoemd. Maar klopt die benaming? Een korte blik in het verleden laat zien dat het toetje vermoedelijk meer dan één vader kent.

Vier verhalen, twee regio’s en één opbeurend dessert
/

Italië en de omgang met Mussolini en het fascisme

Mussolini leeft. Vooral in Predappio, waar hij is geboren en begraven. Het stadje in Emilia Romagna geldt als het mekka van de neofascisten, die daar nieuwe energie komen opdoen. Elk jaar weer komen duizenden bezoekers naar deze gevaarlijke lieu de mémoire. Vooral op de jaarlijkse herdenkingsdag van zijn executie, op zijn verjaardag en op 28 oktober, de dag van de

Mussolini. De eerste fascist – Hans Woller
//

Dante voor gevorderden

Gekrenkte trots en gestileerd verdriet dus als drijfveren. In zijn wraak- en liefdesepos ‘de Goddelijke Komedie’ blikt de oudere Dante terug op zijn leven, zijn inzichten en zijn geloof. En passant staat hij zijn vele al dan niet postume vijanden nog eens pijnlijk op de tenen en geeft hij zijn vrienden een aai over de bol.

Politiek, liefde en leven van de meesterverteller uit Florence
/

Vespasiano da Bisticci, de boekhandelaar van Florence

Halverwege de vijftiende eeuw werd gezegd dat alle wijsheid van de wereld in Vespasiano da Bisticci’s boekwinkel in Florence te vinden zou zijn. Daar werden prachtige manuscripten voor de Europese elite geproduceerd en belangrijke werken uit de klassieke oudheid herontdekt en verspreid. De winkel trok de grootste denkers van de stad aan.

Een librariër onder druk
/

De veldslag bij Benevento (1266)

Nabij Benevento, een stadje in Campanië op een vijftigtal kilometer ten noorden van Napels, brachten op 26 februari 1266 de troepen van Karel van Anjou (ca. 1227-1285) het leger van Manfred van Sicilië (1232-1266) een verpletterende nederlaag toe die het einde betekende van de heerschappij van de Hohenstaufen in Italië.

De Welfen en de Ghibelijnen
1 2 3 6