Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Italië

Overzicht van artikelen over de geschiedenis van Italië. Zie voor artikelen die specifiek over het Romeinse Rijk gaan deze rubriek
Toeristen in Venetië

Grote zorgen om werelderfgoed Venetië

Werelderfgoedorganisatie Unesco maakt zich grote zorgen om de toekomst van de beroemde Noord-Italiaanse stad Venetië en overweegt de toeristentrekker op de lijst van bedreigd werelderfgoed te plaatsen. De autoriteiten zouden te weinig doen om de historische stad en de omliggende lagune te beschermen.
Delegaties voorafgaand aan de ondertekening van het Verdrag van Lateranen

Verdrag van Lateranen (1929)

Op 11 februari 1929 ondertekende de fascistische dictator Benito Mussolini en kardinaal en staatssecretaris Pietro Gasparri het zogeheten Verdrag van Lateranen. Het verdrag maakte een eind aan een meer dan zestig jaar durend conflict tussen de Kerk en de Italiaanse staat.
Marsala, Museo Baglio Anselmi, zaal met de resten van een Fenicisch schip Foto: Sicilië. Eiland in het midden

Grieken en Carthagers op Sicilië

In de vierde eeuw voor Christus streden Carthagers en Grieken om de heerschappij over Sicilië. De tiran Agathocles wist uiteindelijk de heerschappij over het eiland in handen te krijgen. Na de dood van deze Griek werd Sicilië een speelbal van andere machten, waaronder Rome.
D'Annunzio (in het midden met wandelstok) met enkele legionairs in Fiume in 1919

Het revolutionaire bewind van ‘dichter-soldaat’ D’Annunzio (1919-1920)

Naast de kortstondige radenrepublieken in Beieren en Hongarije in de eerste helft van 1919, werd in september dat jaar nog een ander revolutionair regime gevestigd dat zijn bestaan langer wist te rekken en in politiek opzicht moeilijker te duiden was. Vast staat dat het bewind van de Italiaanse ‘dichter-soldaat’ Gabriele D’Annunzio in de havenstad Fiume (het huidige Rijeka in Kroatië)
Tiramisu

Wie is de ‘vader’ van de tiramisu?

De tiramisu (tiremesu) is een bekend dessert dat over de hele wereld op menukaarten staat. Afgelopen week overleed de Italiaan Adol Campeol die ‘de vader van de tiramisu’ wordt genoemd. Maar klopt die benaming? Een korte blik in het verleden laat zien dat het toetje vermoedelijk meer dan één vader kent.
Het familiegraf van Mussolini in Predappio

Italië en de omgang met Mussolini en het fascisme

Mussolini leeft. Vooral in Predappio, waar hij is geboren en begraven. Het stadje in Emilia Romagna geldt als het mekka van de neofascisten, die daar nieuwe energie komen opdoen. Elk jaar weer komen duizenden bezoekers naar deze gevaarlijke lieu de mémoire. Vooral op de jaarlijkse herdenkingsdag van zijn executie, op zijn verjaardag en op 28 oktober, de dag van de
Portret van Dante - Ilja Jefimovitsj Repin, 1897

Dante voor gevorderden

Gekrenkte trots en gestileerd verdriet dus als drijfveren. In zijn wraak- en liefdesepos ‘de Goddelijke Komedie’ blikt de oudere Dante terug op zijn leven, zijn inzichten en zijn geloof. En passant staat hij zijn vele al dan niet postume vijanden nog eens pijnlijk op de tenen en geeft hij zijn vrienden een aai over de bol.
1 2 3 6

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.314 actieve abonnees)

"Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief."

Meer informatie