Castel del Monte – Een raadselachtig kasteel in Italië

In de zuidelijke regio Apulië (Puglia) in Italië bevindt zich op een rotspunt het Castel del Monte. Dit middeleeuwse kasteel staat bekend om zijn unieke achthoekige vorm die een grote symbolische betekenis heeft. Onder historici is de oorspronkelijke functie van het bouwwerk een populair onderwerp voor discussie.

Dante voor gevorderden

Gekrenkte trots en gestileerd verdriet dus als drijfveren. In zijn wraak- en liefdesepos ‘de Goddelijke Komedie’ blikt de oudere Dante terug op zijn leven, zijn inzichten en zijn geloof. En passant staat hij zijn vele al dan niet postume vijanden nog eens pijnlijk op de tenen en geeft hij zijn

De veldslag bij Benevento (1266)

Nabij Benevento, een stadje in Campanië op een vijftigtal kilometer ten noorden van Napels, brachten op 26 februari 1266 de troepen van Karel van Anjou (ca. 1227-1285) het leger van Manfred van Sicilië (1232-1266) een verpletterende nederlaag toe die het einde betekende van de heerschappij van de Hohenstaufen in Italië.

Mars op Rome – Mussolini grijpt de macht

Op 28 oktober 1922 organiseerde de Italiaanse fascist Benito Mussolini met zijn aanhangers de Mars op Rome. Deze politieke mars van de fascisten was niet bijster goed georganiseerd, maar hij leidde uiteindelijk wel de machtsgreep van het fascisme in.

Een beknopte geschiedenis van de pizza

De pizza is een Italiaans gerecht, dat bij veel mensen in de smaak valt. Maar hoe oud is dit Italiaanse gerecht eigenlijk? Waar komt de pizza vandaan en hoe zijn we in Nederland in aanraking gekomen met dit belegde bakbrood?

Het Kindu bloedbad (1961)

In november 1961 vond te Kindu, een stadje in de huidige Congolese provincie Maniema, in volle burgeroorlog een gruwelijke moordpartij plaats op enkele Italiaanse piloten en hun bemanning.

Herbert Kappler en het bloedbad in de Ardeatijnse grotten

Eind maart 1944 vond op nauwelijks enkele kilometer ten zuiden van Rome een door SS-Obersturmbannführer Herbert Kappler georganiseerd bloedbad plaats op honderden onschuldige burgers en Joodse gijzelaars, een gebeurtenis die nu nog steeds bij vele Italianen hevige emoties teweeg brengt.

Giordano Bruno (1548-1600) en het oneindige heelal

De filosoof, astronoom, wiskundige en priester Giordano Bruno werd op 17 februari 1600 op last van paus Clemens VIII wegens ketterij ter dood gebracht. Hij vond zijn einde op een brandstapel op de Campo de’ Fiori in Rome, waar vandaag de dag een standbeeld van hem staat.

Het Italië van Benito Mussolini (1925-1943)

De Italiaanse politicus Benito Mussolini, bijgenaamd ‘Il Duce’, slaagde er een eeuw geleden in om de democratie in zijn land om zeep te helpen en Italië om te vormen tot een fascistische dictatuur. Hoe verliep dit proces?

De zaak Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti

Op 23 augustus 1927 werden in de gevangenis van Charlestown in de Amerikaanse Staat Massachusetts twee Italiaanse immigranten, Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti, na een ophefmakend proces terechtgesteld.

De executie van Mussolini’s schoonzoon Galeazzo Ciano

Als diplomaat en politicus ontpopte Galeazzo Ciano zich niet alleen tot één van de belangrijkste sleutelfiguren in de fascistische regering van Benito Mussolini, maar was hij tevens de man die de dictator die ook zijn schoonvader was, mede ten val bracht.

1 2 3 5