Dark
Light

Spanje

Artikelen over de geschiedenis van Spanje, een Iberisch Schiereiland in het zuidwesten van Europa. Vondsten hebben aangetoond dat Spanje al sinds het vroege Paleolithicum is bewoond. Historische achtergronden bij zowel de nieuwe als de oude tijd.

Link: Overzichtspagina Spaanse geschiedenis

Wrak van de Heinkel 111 die op 8 mei 1945 voor de kust van San Sebastian een noodlanding maakte.

Belgische oorlogsmisdadiger bezorgde Franco in 1945 hoofdpijn

Het zwaartepunt van de Belgische collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog mag dan in Vlaanderen gelegen hebben, de bekendste collaborateur was ontegenzeggelijk een Waal: Léon Degrelle. Hij wist op de laatste dag van de oorlog uit te wijken naar Spanje, waar hij nog een halve eeuw lang ongestoord kon leven. Maar bij zijn aankomst in het Baskische San Sebastian had dat
Plaza de San Pablo in Valladolid, met links het standbeeld van Filips II

Madrid of Valladolid? Een vroege voorkennisaffaire

De Spaanse koning Filips II resideerde in Madrid, maar zijn zoon Filips III koos Valladolid uit als het nieuwe machtscentrum van Spanje. Deze beslissing kwam tot stand door een combinatie van machtsspel en onroerend goed-speculatie.
4 minuten leestijd
Illustratie van Isabelle Geeraerts.

De klokken van Karel V

Waarom verstopte Cleopatra zich in een tapijt en zat Alexander de Grote in een tentje te huilen? Hoe belandde Marco Polo in de gevangenis en Jeanne d’Arc op de brandstapel? Waarin verschilt de Chinese Muur van de Berlijnse? In het pas verschenen boek Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data beschrijft Barbara De Munnynck een groot aantal geschiedenissen, speciaal voor
3 minuten leestijd
Koning Sancho I van Léon, geschilderd door Alonso Cano (1601-1667) in 1641

De koning die op dieet moest

Koningen moesten vroeger hun troepen kunnen aanvoeren in de strijd, maar voor Sancho I van León was dat een groot probleem. Hij kon door zijn lichaamsomvang eenvoudigweg niet aan gevechten deelnemen. Al spoedig kreeg de koning een spotnaam: Sancho El Gordo, ofwel Sancho de Vette.
4 minuten leestijd
Verwijzing naar de werkzaamheden van de Coymans-familie boven de deur van het pand aan de Keizersgracht 177

De familie Coymans, ‘godfathers’ van de slavenhandel op Spaans-Amerika

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van Nederland bij de trans-Atlantische slavenhandel. Nog relatief onbekend is echter het unieke imperium van de Amsterdamse familie Coymans. Met name Balthasar Coymans (1652-1686) mocht in de jaren 1684 tot 1686 met recht de machtigste slavenhandelaar van het westelijk halfrond worden genoemd.
11 minuten leestijd
1 2 3 17
×