Alfonso’s VI mislukte Reconquista (1086)

Eind oktober 1086 kwam het in Sagrajas nabij Badajoz in de huidige Spaanse regio Extremadura tot een bloedig treffen tussen de troepen van koning Alfonso VI van Castillië en Léon en een Berberleger aangevoerd door Yussuf ibn Tashfin. De nederlaag van Alfonso’s christelijk leger markeerde het begin van een nieuw

De oorlog om Jenkins’ oor (1739)

Een van de meest bizarre oorlogen die ooit is uitgevochten, is de Oorlog om Jenkins’ oor in 1739. Deze oorlog past moeiteloos in een rijtje van meest bizarre oorlogen ooit.

De Volkenbond en het non-interventieprincipe

Na het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog wordt op initiatief van de Fransen het zogeheten Non-interventiecomité opgericht dat geacht wordt te voorkomen dat buitenstaanders zich mengen in dit interne conflict.

Arturo Barea – Spaanse journalist en schrijver

De Spaanse journalist en schrijver Arturo Barea verliet zijn geboorteland aan het eind van de Spaanse Burgeroorlog, toen Francisco Franco aan het bewind kwam. Hij maakte hierna literair gezien naam met een autobiografische trilogie over zijn jeugdjaren, zijn diensttijd in Marokko en het verlies van de Burgeroorlog.

Toledo – “Stad van drie culturen”

De Spaanse stad Toledo ligt op zeventig kilometer ten zuiden van Madrid in een meander van de rivier de Taag. De stad staat bekend als “Stad van drie culturen” vanwege het feit dat gedurende eeuwen christenen, islamieten en joden er samenleefden.

De geschiedenis van Valencia

Valencia is een ruim 2000 jaar oude stad, ooit gesticht door de Romeinen. Nu geniet zij vooral bekendheid door de Ciudad de las Artes y Ciencias, een serie bouwwerken in gedurfde moderne stijl, gelegen in de oude rivierbedding van de rivier de Turia.

Het Spaans-Moorse erfgoed

Vanaf het begin van de zevende eeuw bouwden de volgelingen van Mohammed een indrukwekkend wereldrijk op waarvan al-Andalus gedurende honderden jaren deel uitmaakte.

Het Prado – Het beroemdste museum van Spanje

Het Prado, voluit het Museo Nacional del Prado, wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld. Het museum is gevestigd in Madrid en bevat een indrukwekkende collectie Spaanse schilderijen.

1 2 3 8