Dark
Light

Spanje

Artikelen over de geschiedenis van Spanje, een Iberisch Schiereiland in het zuidwesten van Europa. Vondsten hebben aangetoond dat Spanje al sinds het vroege Paleolithicum is bewoond. Historische achtergronden bij zowel de nieuwe als de oude tijd.

Link: Overzichtspagina Spaanse geschiedenis

Plaza de San Pablo in Valladolid, met links het standbeeld van Filips II

Madrid of Valladolid? Een vroege voorkennisaffaire

De Spaanse koning Filips II resideerde in Madrid, maar zijn zoon Filips III koos Valladolid uit als het nieuwe machtscentrum van Spanje. Deze beslissing kwam tot stand door een combinatie van machtsspel en onroerend goed-speculatie.
4 minuten leestijd
Illustratie van Isabelle Geeraerts.

De klokken van Karel V

Waarom verstopte Cleopatra zich in een tapijt en zat Alexander de Grote in een tentje te huilen? Hoe belandde Marco Polo in de gevangenis en Jeanne d’Arc op de brandstapel? Waarin verschilt de Chinese Muur van de Berlijnse? In het pas verschenen boek Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data beschrijft Barbara De Munnynck een groot aantal geschiedenissen, speciaal voor
3 minuten leestijd
Koning Sancho I van Léon, geschilderd door Alonso Cano (1601-1667) in 1641

De koning die op dieet moest

Koningen moesten vroeger hun troepen kunnen aanvoeren in de strijd, maar voor Sancho I van León was dat een groot probleem. Hij kon door zijn lichaamsomvang eenvoudigweg niet aan gevechten deelnemen. Al spoedig kreeg de koning een spotnaam: Sancho El Gordo, ofwel Sancho de Vette.
4 minuten leestijd
Verwijzing naar de werkzaamheden van de Coymans-familie boven de deur van het pand aan de Keizersgracht 177

De familie Coymans, ‘godfathers’ van de slavenhandel op Spaans-Amerika

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van Nederland bij de trans-Atlantische slavenhandel. Nog relatief onbekend is echter het unieke imperium van de Amsterdamse familie Coymans. Met name Balthasar Coymans (1652-1686) mocht in de jaren 1684 tot 1686 met recht de machtigste slavenhandelaar van het westelijk halfrond worden genoemd.
11 minuten leestijd
Peinture - Joan Miró, 1934 © Successió Miró, 2022

Joan Miró, de Catalaanse schilder van hemel en aarde

“Ik heb altijd mijn voeten stevig op aarde en mijn ogen naar de sterren.” Zo typeerde Joan Miró (1893-1983) zichzelf. Zijn omvangrijke werk danst rond die wisselwerking maar als mens stond hij tevens met beide voeten in de maatschappij en reikten zijn handen naar andere artiesten. Kinderlijke verwondering sprankelde tot het einde van zijn leven uit zijn ogen.
7 minuten leestijd
1 2 3 16

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.552 actieve abonnees)


Honderden historici brachten hun kennis al in.

Overzicht van auteurs op Historiek

×