In de kosmopolitische Uruguayaanse hoofdstad Montevideo speelde zich ooit een spannende geschiedenis af die zich goed zou lenen voor een filmscript. De hoofdpersoon hierin was een vurige communiste die nergens voor terugschrok. Haar naam was África de las Heras (1909-1988).
Het Frans-Spaanse grensstation Canfranc was lange tijd slechts een droom, totdat het project krap honderd jaar geleden gerealiseerd werd en daarmee de Pyreneeën bedwongen waren.
“Ik heb altijd mijn voeten stevig op aarde en mijn ogen naar de sterren.” Zo typeerde Joan Miró (1893-1983) zichzelf. Zijn omvangrijke werk danst rond die wisselwerking maar als mens stond hij tevens met beide voeten in de maatschappij en reikten zijn handen naar andere artiesten. Kinderlijke verwondering sprankelde tot het einde van zijn leven uit zijn ogen.
De roman Land van echo’s van Mark H. Stokmans is bekroond met de jaarlijkse Boekhandelsprijs. De vakprijs wordt bepaald door alle boekverkopers van Nederland en is bestemd voor een werk dat in hun ogen meer aandacht verdient.
Als er in het debat over het slavernijverleden al jaartallen genoemd worden, dan hebben deze vooral betrekking op de afschaffing ervan.
Op 10 oktober 1985, vandaag 37 jaar geleden, overleed de Amerikaanse acteur-filmmaker Orson Welles. Hij blies zijn laatste adem uit in Hollywood, de stad waar hij triomfen had gevierd, maar het was een haat-liefdeverhouding geweest. Zijn as moest begraven worden in het Spaanse Ronda, de plaats waar hij zijn zomers het liefste had doorgebracht. Ook zijn landgenoot Ernest Hemingway kwam
In 1803 ging een grootschalige vaccinatiecampagne van start. Vanuit Spanje vertrok een expeditie onder leiding van Francisco Javier de Balmis naar Spaans-Amerika en Azië om miljoenen mensen te vaccineren tegen de pokken.
De vroege middeleeuwen na de val van het Romeinse rijk zijn een der minst gedocumenteerde episodes van de Europese geschiedenis. Zo ook in Spanje. Het tijdperk van de Visigoten is nog steeds een vrijwel blinde vlek in de geschiedenis van het Iberisch schiereiland.
In het hart van de Pyreneeën ligt het Ossau-dal. Daar vormen herders met een baret op het hoofd, samen met hun schaapskuddes op de groene weidevelden, al eeuwenlang een vertrouwd beeld. Later verspreidde deze baret zich over de hele wereld.
Van alle wereldberoemde schilderijen uit de twintigste eeuw is Guernica van Pablo Picasso uit 1937 misschien wel het verontrustends.
Op Netflix Nederland is momenteel de Duitse documentaire Die Wahrheit über Franco – Spaniens vergessene Dikatatur uit 2017 te zien. “Aan de hand van diepgaand onderzoek biedt deze vijfdelige docuserie een uitgebreid overzicht van het turbulente, decennialange regime van Francisco Franco,” zo valt te lezen op de website van Netflix. Maken de documentairemakers dit waar?
Tot hun verbazing ontvingen leden van het Franse verzet na de bevrijding van Parijs in 1944 Spaanse manschappen.
De Spaanse schilder Francisco Goya wordt als wegbereider van de moderne kunst beschouwd. Goya is een buitengewone én ongewone kunstenaar. Officiële hofschilder maar ook weergaloze criticaster.
Vanaf het midden van de negende eeuw wordt Spanje ruim tweehonderd jaar geteisterd door invallen van Vikingen. Zowel in christelijke Noord-Spanje als in het Moorse al-Andalus richten zij vernielingen aan, plunderen dorpen en steden voeren talloze inwoners af als slaven.
Een beknopte levensbeschrijving van de Spaanse kunstschilder Julio Romero de Torres (1874-1930). Met een groot aantal van zijn schilderijen.
Op 29 april 1964 trouwde prinses Irene in de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome met prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma. Het was druk in de kerk, maar gekroonde hoofden ontbraken vrijwel. Ook de leden van het Nederlandse koningshuis waren niet aanwezig, evenmin als vertegenwoordigers van het kabinet.
Eind oktober 1086 kwam het in Sagrajas nabij Badajoz in de huidige Spaanse regio Extremadura tot een bloedig treffen tussen de troepen van koning Alfonso VI van Castillië en Léon en een Berberleger aangevoerd door Yussuf ibn Tashfin. De nederlaag van Alfonso’s christelijk leger markeerde het begin van een nieuw tijdperk op het Iberisch schiereiland.
Met een omvangrijk gevolg, waartoe ook de hertog van Alva behoorde, vertrok (toen nog) prins Filips op 2 oktober 1548 uit Valladolid. Karel V wilde zijn zoon, op dat moment eenentwintig jaar, namelijk laten kennismaken met de Nederlanden, en hij had ook plannen om Filips aan te wijzen als toekomstig keizer van het Heilige Roomse Rijk.
Welk gerecht klinkt meer Spaans dan de tortilla española? De Spaanse omelet wordt ook tortilla de patatas genoemd, verwijzend naar het hoofdingrediënt, de aardappel, naast de eieren, ajuin en soms paprika of erwtjes. Hoe Spaans is die Spaanse omelet nu eigenlijk?
Een van de meest bizarre oorlogen die ooit is uitgevochten, is de Oorlog om Jenkins’ oor in 1739. Deze oorlog past moeiteloos in een rijtje van meest bizarre oorlogen ooit.