//

Romeins Leuth

Een unieke vondst, aangetroffen in een waterput: een stukje van een menselijke schedel die met geweld lijkt te zijn ingeslagen. We hebben dus te maken met iemand die in de eerste eeuw is vermoord.

/

Hoorn van de Gouden Eeuw is straks virtueel te bezoeken

Het Westfries Museum in Hoorn heeft een virtuele wandeling door de stad Hoorn in 1650 laten ontwikkelen. Om het project naar het publiek te brengen zijn nog verschillende speciale brillen, computers, besturingsapparatuur en gamestoelen nodig. Hiervoor heeft het museum een crowdfundingcampagne op touw gezet.

/

Nieuw tapijt voor Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum heeft in samenwerking met Voordekunst en kunstenaar Barbara Broekman een bedrag van 22.180 euro bijeen weten te brengen voor de vernieuwing van het tapijt 'Mijn stad; een feest van verscheidenheid'. Op deze veertig meter lange loper van Broekman zijn alle 179 nationaliteiten te vinden die in Amsterdam wonen.

Crowdfunding site haalt 1 miljoen op voor cultuur

De crowdfunding website www.voordekunst.nl heeft inmiddels ruim 1 miljoen euro opgehaald. Met het geld worden verschillende culturele projecten financieel gesteund. Op de website presenteren een groot aantal culturele projecten zich aan het publiek. Bezoekers van de site kunnen de projecten bekijken en eventueel steunen. Per project wordt aangegeven hoeveel geld de makers nodig denken te hebben en hoeveel geld er

//

Cultureel ondernemen: crowdfunding

Er wordt door het kabinet-Rutte 200 miljoen bezuinigd op kunst en cultuur. Dit levert heel wat kritiek op. Zo werd er ‘geschreeuwd om cultuur’, was er een ‘mars der beschaving’ en kwamen duizenden mensen bijeen op het Malieveld om te protesteren tegen de bezuinigingen. Ondertussen worden in de culturele sector ook allerlei initiatieven ontplooid op het gebied van cultureel ondernemen.