Dark
Light

Tien miljoen bronnen uit Tweede Wereldoorlog in zoekmachine

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto Netwerk Oorlogsbronnen
Foto Netwerk Oorlogsbronnen

De collectie-portal Oorlogsbronnen.nl bevat inmiddels tien miljoen bronnen uit de Tweede Wereldoorlog, afkomstig van honderd verschillende archieven, musea, bibliotheken en herinneringscentra. Via de website komen ook lokale, regionale en nationale erfgoedcollecties uit de periode 1940-1945 digitaal samen.

Oorlogsbronnen Object Uitgelicht
Netwerk Oorlogsbronnen
Netwerk Oorlogsbronnen over de portal:

“Voor iemand die op zoek is naar informatie over een familielid of gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog ligt de informatie verspreid door het land, verborgen in lokale depots en achter lokale websites. Ruim 430 instellingen in Nederland beheren bronnen als foto’s, archiefmateriaal, affiches, objecten en kranten uit die periode. Het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) werkt aan een verbeterde digitale toegang tot die Nederlandse collectie over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, in het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden.”

Via de website zijn de bronnen vrij eenvoudig te doorzoeken. Het zogenoemde Netwerk Oorlogsbronnen werkt met Linked Data-technieken om de bronnen met elkaar te verbinden. Sinds de zomer van 2016 is gewerkt aan de opbouw van de nieuwe collectie-portal en het netwerk van deelnemers. Beide groeien elke dag en de komende jaren breidt het Netwerk Oorlogsbronnen verder uit. NOB wordt gefaciliteerd door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies en gefinancierd door het Ministerie van VWS, Vfonds en VSBfonds.

Rubriek op Historiek: Oorlogsbronnen Object Uitgelicht
Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Video over het Netwerk Oorlogbronnen:

https://youtu.be/kNvfVxfvqaM
×