Dark
Light

Topstuk Claude Monet keert terug in het Zaans Museum

2 minuten leestijd
De Voorzaan en de Westerhem - Claude Monte, 1871 (Collectie Zaans Museum)
De Voorzaan en de Westerhem - Claude Monte, 1871 (Collectie Zaans Museum)

Augustus vorig jaar dreigde het Zaans Museum een belangrijk schilderij van Claude Monet te verliezen. Een geplande kunstroof mislukte echter dankzij tussenkomst van omstanders die het schilderij uit handen van een van de dieven wisten te grissen. Vanaf donderdag is het schilderij uit 1871, getiteld De Voorzaan en de Westerhem, weer in het museum te zien.

Een van de dieven trok het doek vorig jaar bij klaarlichte dag en onder het oog van enkele bezoekers van de muur. Hij liep er vervolgens mee naar buiten waar de dief werd opgewacht door een kompaan op een scooter. Hoewel de twee aanvankelijk staande werden gehouden, wisten ze toch te ontkomen. Maar wel zonder buit. Een van de omstanders slaagde er tijdens de worsteling, waarbij ook enkele schoten werden gelost, namelijk in het schilderij af te pakken. Hierbij raakte het werk wel enkele keren de grond. De man die het doek van de muur had gegrist, meldde zich korte tijd later overigens bij de politie en werd eerder deze maand veroordeeld tot vier jaar cel. In 2002 was hij ook al betrokken bij de roof van twee schilderijen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Topstuk

Voor het Zaans Museum is het kunstwerk van Monet erg belangrijk. Het werd in 2015 aangekocht voor een bedrag van anderhalf miljoen euro. Sinds de diefstal was het vanwege veiligheidsredenen echter niet meer voor bezoekers te zien. Ook moest het schilderij vanwege beschadigingen gerestaureerd worden. Donderdag keert het werk eindelijk terug. Museumdirecteur Marieke Verweij is vanzelfsprekend opgetogen over de terugkeer:

“Het doet ons goed om dit topstuk weer te kunnen tonen in het Zaans Museum. Het is te zien in een nieuwe semi-permanente presentatie ‘Kunst uit de Zaanstreek’. In deze transhistorische presentatie combineren we het schilderij van Monet met historisch en hedendaags werk uit en over de Zaanstreek.”

Zaans Museum in Zaandam (1)
Zaans Museum in Zaandam (CC BY 3.0 – Henk Monster – wiki)

De terugkeer van het schilderij valt samen met de presentatie van het boek Claude Monet in Zaandam, geschreven door conservator van het Zaans Museum Henk Heijnen en onderzoeksjournalist Ron Couwenhoven. Het Zaanse landschap met de molens, rivier de Zaan en iconische houten huizen boeide Monet zodanig dat hij er uiteindelijk vijfentwintig werken vervaardigde. Van deze vijfentwintig schilderijen bevinden zich er drie in Nederlandse musea.

Boek: 1871 – Monet Zaandam

×