Dark
Light

Tropenmuseum en drie andere musea gezamenlijk verder als Wereldmuseum

1 minuut leestijd
Nieuwe beeldmerk van het Wereldmuseum
Nieuwe beeldmerk van het

Tropenmuseum in Amsterdam, Afrika Museum in Berg en Dal en Museum Volkenkunde in Leiden gaan vanaf nu samen met Wereldmuseum Rotterdam verder onder de naam: Wereldmuseum.

In 2014 fuseerden Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. Drie jaar later werd tevens een samenwerkingsverband aangegaan met Wereldmuseum Rotterdam. Nu gaan de vier musea dus gezamenlijk verder onder één overkoepelende naam. Volgens de instellingen sluit de naam goed aan bij de museale activiteiten:

“Kenmerkend voor het Wereldmuseum is dat er artefacten en kunst vanuit de hele wereld getoond worden en telkens wordt verkend hoe mensen wereldwijd op verschillende manieren betekenis geven aan hun leven. En hoe zij hun soms tastbare, soms abstracte imprint op het leven maken.”

Vandaag is ook een nieuw beeldmerk gepresenteerd. De letters W en M komen hierin duidelijk naar voren. Gezamenlijk vormen ze een menselijk figuur.

Algemeen directeur Marieke van Bommel wil met het Wereldmuseum ook een maatschappelijke rol spelen en hoopt “aan te zetten tot begrip, compassie en empathie”. De collectie, bestaande uit circa 500.000 objecten en 700.000 foto’s is volgens de directeur voor een deel geroofd in het koloniale tijdperk. Het museum zegt zijn eigen koloniale verleden te erkennen en een kritische blik naar binnen belangrijk te vinden.

Eurocentrisch gedachtegoed

De afgelopen tien jaar is al veel aandacht besteed aan de dekolonisatie. Van Bommel:

“In onze optiek gaat dekolonisatie over het loslaten en ‘ontleren’ van het eurocentrisch gedachtegoed dat zo verankerd zit in onze samenleving. Dat gedachtegoed past niet bij de gelijkwaardigere wereld waar wij met onze activiteiten aan willen bijdragen.’

Het Wereldmuseum doet doorlopend onderzoek naar de herkomst van de museale objecten, in samenwerking met andere musea, overheid, universiteiten en herkomstgemeenschappen.