Twee mannen overleden na ontploffing WOI-granaat

Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog
Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog
Bij Ieper zijn woensdag twee mensen om het leven gekomen doordat een granaat uit de Eerste Wereldoorlog ontplofte.


Het ongeluk deed zich voor tijdens grondwerkzaamheden op een bedrijventerrein in Ieper. Er werd een nieuwe vloer voor een bedrijfsgebouw aangelegd toen de granaat ontplofte. Eén man overleed direct. De ander bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het gaat om een Turk en een Bulgaar. Daarnaast raakten twee mensen gewond. Ook zij hebben niet de Belgische nationaliteit.

Er werd nog een granaat gevonden. Deze is door de Dienst voor de Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) onschadelijk gemaakt.

In België is een fonds voor slachtoffers van oorlogsmunitie uit de Eerste Wereldoorlog. Volgens de VRT komen de slachtoffers en hun nabestaanden hier echter niet voor in aanmerking omdat ze niet de Belgische nationaliteit hebben.

- advertentie -

Rondom Ieper wordt nog dagelijks munitie uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. Bij de stad werd tijdens de oorlog zeer hevig gevochten. Na de Vierde slag om Ieper stond in Ieper bijna geen gebouw meer overeind.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: