Hubert Booth (1871-1955) – Uitvinder van de stofzuiger

De man die de stofzuiger uitvond is de Engelse weg- en waterbouwkundige Hubert Booth. Hij deed zijn uitvinding in 1900. Volgens de overlevering vond hij het vreemd dat arbeiders met samengeperste lucht vuil van een treinwagon spoten, terwijl het stof daarna gewoon weer naar beneden kwam. Volgens Booth was het veel handiger om het stof op te zuigen en daarna in een zak op te vangen.

Hubert Booth
Hubert Booth
Hij ontwerpt daarom een apparaat met benzinemotor dat het vuil opzuigt door een filter. Erg handzaam was het apparaat echter nog niet. De stofzuiger was een kolossaal voertuig (zie afbeelding onder). Zijn landgenoten James M. Spangler en W. H. Hoover werken de uitvinding verder uit. In 1907 brengen ze de eerste stofzuiger op de markt. Het apparaat weegt dan 20 kilo.

Erg populair is de stofzuiger in het begin niet. Hoover zorgt daarom dat er demonstraties aan huis gegeven worden. Dit blijkt te werken. Een nieuw fenomeen is geboren: de stofzuigerverkoper aan huis.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: