/

Hubert Booth (1871-1955) – Uitvinder van de stofzuiger

Eerste stofzuigers werden door paarden voortgetrokken
Eerste stofzuigers werden door paarden voortgetrokken

De man die de stofzuiger uitvond is de Engelse weg- en waterbouwkundige Hubert Booth. Hij deed zijn uitvinding in 1900. Volgens de overlevering vond hij het vreemd dat arbeiders met samengeperste lucht vuil van een treinwagon spoten, terwijl het stof daarna gewoon weer naar beneden kwam. Volgens Booth was het veel handiger om het stof op te zuigen en daarna in een zak op te vangen.

Hij ontwerpt daarom een apparaat met benzinemotor dat het vuil opzuigt door een filter. Erg handzaam was het apparaat echter nog niet. De stofzuiger was een kolossaal voertuig (zie afbeelding onder). Zijn landgenoten James M. Spangler en W. H. Hoover werken de uitvinding verder uit. In 1907 brengen ze de eerste stofzuiger op de markt. Het apparaat weegt dan 20 kilo.

Erg populair is de stofzuiger in het begin niet. Hoover zorgt daarom dat er demonstraties aan huis gegeven worden. Dit blijkt te werken. Een nieuw fenomeen is geboren: de stofzuigerverkoper aan huis.

Bekijk meer over:

Biografieën, Uitvinders

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: