Dark
Light

De Perforator, een handige uitvinding

Auteur:
2 minuten leestijd
Antieke Soennecken-perforator
Antieke Soennecken-perforator (CC BY-SA 3.0 - Greg09091955 - wiki)

Google besloot op 14 november 2017 de perforator in het zonnetje te zetten, omdat het handige kantoorapparaat toen precies 131 jaar bestond. Op 14 november 1886 ontving de Duitse uitvinder Friedrich Soennecken in Bonn namelijk een keizerlijk patent op het apparaat.

Perforator zoals die door Soennecken op de markt werd gebracht - cc
Perforator zoals die door Soennecken op de markt werd gebracht – cc
Vroeger was de perforator op vrijwel ieder kantoorbureau te vinden. Met het apparaat kan men namelijk eenvoudig gaten in vellen papier maken, waardoor ze relatief eenvoudig en snel bijeen gehouden kunnen worden, bijvoorbeeld in ordners. De meeste perforatoren op kantoor maken twee gaten (voor ordners) of 23 (voor ringbanden).

In het Duits kwam het apparaat bekend te staan als een Locher. In Engeland noemt men de perforator een Hole punch en in Frankrijk een Poinçonneuse.

Vanwege de opkomst van e-mail wordt de perforator niet meer zo veel gebruikt als vroeger, maar in vrijwel elk huishouden en op elk kantoor is het apparaat nog altijd wel te vinden. Kinderen vermaken zich ook nog wel eens met de apparaten. Met de perforator kan namelijk ook eenvoudig confetti gemaakt worden…

Perforator-Doodle

Perforator in de Doodle van Google
Perforator in de Doodle van Google, 2017
Google staat geregeld stil bij geboortedagen van historische personen of belangrijke uitvindingen. Het doet dat door een aangepast logo, een zogenaamde Doodle, op de startpagina van de zoekmachine te plaatsen. In de Doodle ter ere van Friedrich Soennecken was uiteraard een perforator te zien, met daaronder de letters G-O-O-G-L-E, gemaakt van de kleine papierrondjes die achterblijven na het perforeren en een velletje papier. Google over de handige uitvinding:

Het is een bekend tafereel met een bekend gereedschap: het zachte ratelen op de tafel terwijl je een gevaarlijk dikke stapel papieren, nog warm van de printer, rechtop zet. De stille hoop en onstuimige onzekerheid als je jezelf de ultieme vraag stelt: kan de perforator door dit alles heen snijden? De bevredigende, doffe “klik!” van het mes als het door de vellen snijdt. De reeks kraakheldere, identieke gaten die het apparaat produceert, creëren een rustgevend gevoel van eenheid tussen de eerder ongebonden stapel losse blaadjes. En tenslotte, de heerlijke verrassing van het kleurrijke confetti bijproduct – een toevallige verzameling van kleurrijke, ronde restjes.
×