De Perforator, een handige uitvinding

/
2 minuten leestijd
Perforator in de Doodle van Google
Perforator in de Doodle van Google

Google heeft besloot op 14 november 2017 de perforator in het zonnetje te zetten, omdat het handige kantoorapparaat toen precies 131 jaar bestond. Op 14 november 1886 ontving de Duitse uitvinder Friedrich Soennecken in Bonn namelijk een keizerlijk patent op het apparaat.

Perforator zoals die door Soennecken op de markt werd gebracht - cc
Perforator zoals die door Soennecken op de markt werd gebracht – cc
Vroeger was de perforator op vrijwel ieder kantoorbureau te vinden. Met het apparaat kan men namelijk eenvoudig gaten in vellen papier maken, waardoor ze snel zijn te verzamelen in bijvoorbeeld ordners. De meeste perforatoren op kantoor maken twee gaten (voor ordners) of 23 (voor ringbanden).

In het Duits kwam het apparaat bekend te staan als een Locher. In Engeland noemt men de perforator een Hole punch en in Frankrijk een Poinçonneuse.

Vanwege de opkomst van e-mail wordt de perforator niet meer zo veel gebruikt als vroeger, maar in vrijwel elk huishouden en op elk kantoor is het apparaten nog altijd wel te vinden. Kinderen vermaken zich ook nog wel eens met de apparaten. Met de perforator kan namelijk eenvoudig confetti gemaakt worden…

Perforator-Doodle

Google staat geregeld stil bij geboortedagen van historische personen of belangrijke uitvindingen. Het doet dat door een aangepast logo, een zogenaamde Doodle, op de startpagina van de zoekmachine te plaatsen. In de Doodle van vandaag is uiteraard een perforator te zien, met daaronder de letters G-O-O-G-L-E die zijn gemaakt van kleine papierrondjes die achterblijven na het perforeren en een velletje papier. Google over de handige uitvinding:

“It’s a familiar scene with a familiar tool: the gentle rat-tat-tat on the table as you square up a dangerously thick stack of papers, still warm from the printer. The quiet anticipation and heady uncertainty as you ask yourself the ultimate question: can it cut through all this? The satisfying, dull “click!” of the blade as it punches through the sheets. The series of crisp, identical holes it produces, creating a calming sense of unity among an otherwise unbound pile of loose leaf. And finally, the delightful surprise of the colorful confetti byproduct – an accidental collection of colorful, circular leftovers.”

Lees ook: De ordner, een Duitse uitvinding natuurlijk
Bekijk ook Lijst van uitvindingen

×