Dark
Light

Stephen Perry – Uitvinder van het elastiekje

1 minuut leestijd
Stephen Perry - Uitvinder van het elastiekje
Stephen Perry - Uitvinder van het elastiekje (CC BY-SA 2.0 - Sander van der Wel)

Op 17 maart 1845 kreeg de Britse zakenman en uitvinder Stephen Perry patent op een bijzonder rubberen gebruiksvoorwerp: het elastiekje.

Charles Goodyear deed in 1839 een belangrijke ontdekking die ervoor zorgde dat rubber (afkomstig uit de rubberboom) voor steeds meer zaken gebruikt kon worden. Een groot probleem was lang dat rubber in koudere streken hard en brokkelig werd en tijdens een hittegolf juist zacht en kleverig. Door rubber te verhitten in combinatie met zwavel (vulkaniseren) werd dit probleem verholpen. Voortaan kon rubber in allerlei verschillende diktes en soepelheden worden gemaakt. Enkele jaren na deze ontdekking maakte Stephen Perry het eerste gevulkaniseerde elastiekje ter wereld. En elastiekjes worden vandaag de dag nog altijd gebruikt, onder meer bij de post om enveloppen bij elkaar te houden.

Olmeken

Rubber zelf wordt overigens al veel langer gebruikt. Bekend is bijvoorbeeld dat de Olmeken in Midden-Amerika rond 1600 voor Christus al rubber gebruikten uit het sap van de inheemse rubberboom.

Zie ook onze lijst van uitvindingen
Lees ook: Charles Goodyear – Uitvinder van het vulkaniseren van rubber

×