Tekening van de Bemuurde Weerd – Jan Hendrik Verheijen, ca. 1830

Het Utrechts Archief heeft op een veiling in Londen een tekening van de Bemuurde Weerd van Jan Hendrik Verheijen aangekocht. Volgens het archief gaat het om een belangrijke aankoop omdat van het getekende stadsdeel nauwelijks historisch beeldmateriaal van bestaat.

Jan Hendrik Verheijen (1778-1846) tekende het stadsgezicht rond 1830. Hij stond op de Nieuwekade en keek over de stadsbuitengracht op de huizen aan de Weerdsingel Westzijde en Bemuurde Weerd Oostzijde. Het hoge huis met de grijze dakpannen links is tegenwoordig het gebouw van poppodium Ekko.

In het midden van de zeer gedetailleerde tekening is de Weerdsluis afgebeeld. Er zijn details te zien zoals een kar, stadsbewoners, zakken handelswaar, openbaar toilet en een werfkelder. De tekening was te dateren door hem te vergelijken met een voorstudie die al bewaard door de archiefinstelling. Utrechts Archief:

Op deze schets is bastion Morgenster te zien. Omdat dit verdedigingswerk na 1838 werd gesloopt, is het waarschijnlijk dat Verheijen het stadsgezicht tussen 1825 en 1838 tekende. De aangekochte afbeelding was oorspronkelijk waarschijnlijk groter aan de rechterkant, omdat het deel met de Morgenster ontbreekt.

De originele tekening is tot en met 13 oktober te zien in het Publiekscentrum van Het Utrechts Archief.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: