Dark
Light

V2-monument in Wassenaar vernieuwd

1 minuut leestijd
Plaquette op het V2-monument
Plaquette op het V2-monument

Op 8 september 1944 werd in Wassenaar de eerste Duitse V2-raket richting Engeland gelanceerd. Een monument ter herinnering aan die historische gebeurtenis is recent vernieuwd.

Het vernieuwde V2-monument in Wassenaar
Vanuit Wassenaar werd met name Londen bestookt. De raketten zorgen daar voor veel problemen. Daarnaast moesten ongeveer tienduizend inwoners van Wassenaar hun huis verlaten om plaats te maken voor dit nieuwe type raket. De gemeente:

“Paradoxaal genoeg luidde deze technologie na de oorlog het nieuwe tijdperk in van de ruimtevaart met de race naar de maan. Wassenaar heeft zo de twijfelachtige eer om mede aan de wieg te staan van al die ontwikkelingen en kreeg daardoor een speciale rol in de geschiedenis van de ruimtevaart.”

Op de lanceerplek stond tot dit jaar een uiterst bescheiden kunststof plaquette, die aan vervanging toe was. De International Association for the Advancement of Space Safety (de IAASS) vond dat de gedenkplaats meer verdiende dan de bescheiden plaquette en schonk de gemeente vorig jaar een duurzamer bronzen exemplaar.

Naar aanleiding hiervan werd besloten het gehele monument in een nieuw jasje te steken. De mosgroene straatklinkers rondom het monument maakten plaats voor grijze granietsteentjes en de sokkel, gemaakt van Belgisch hardsteen, is voorzien van een QR-code. Deze leidt naar een webpagina waar de geschiedenis van de V2 en de eerste lancering in Wassenaar op beschreven staat.

×