Dark
Light

Van student tot wereldmacht

Larry Page en Sergey Brin
2 minuten leestijd
Larry Page en Sergey Brin - cc
Larry Page en Sergey Brin - cc

Elke beginnende student denkt er wel eens aan: met dat ene idee komen waar iedereen op zit te wachten. Dat ene gat in de markt vinden, waar zwembaden met geld op je liggen te wachten. Voor Larry en Sergey werd het werkelijkheid. Ze ontmoeten elkaar op Stanford University in 1995 en zijn het over vrijwel alles oneens. Toch zouden deze twee jongens (dat waren ze toen nog) uitgroeien tot twee van de meest invloedrijke personen van deze planeet. Lang niet iedereen zal de twee namen herkennen en toch krijgt iedereen op dagelijkse basis met hun idee te maken.

Het idee

Een jaar later, in 1996, zijn Larry en Sergey begonnen aan hun project. Het project kreeg de naam BackRub mee. Hier is nog steeds te zien wat de bedoeling was van Backrub: een “web crawler”, ontwerpen om het internet te doorkruisen. In feite was BackRub een project om te onderzoeken hoe zoekmachines verbeterd konden worden. Soms is de standaard gewoon niet goed genoeg en dan zijn er pioniers nodig om door te drukken en te innoveren. Zo’n innovatie kan een branche of, in het geval van Larry en Sergey, de wereld veranderen.

De eerste stappen

BackRub heeft een tijd op Stanford gedraaid, maar werd vanwege bandbreedtegebruik stopgezet. Het idee van een web crawler die het internet afstruint voor relevante inhoud had zich echter genesteld in de hoofden van Larry en Sergey. Ze wilden verder onder een nieuwe naam en bedachten een woordspeling op de wiskundige term voor een 1 met honderd nullen: googol. De naam geeft hun missie aan om de schier oneindige hoeveelheid informatie op internet te organiseren.

Oude startpagina van Google
Oude startpagina van Google

Het wordt tastbaar

Drie jaar na hun ontmoeting krijgen de twee hun eerste investeerder. Andy Bechtolsheim investeert in een bedrijf dat eigenlijk nog niet bestaat en dankzij die investering vinden Larry en Sergey een maand later in een garage hun eerste bedrijfsruimte en in een studiegenoot hun eerste werknemer. In 1999, nog geen jaar na het betrekken van de garage, zijn ze hun eerste bedrijfsruimte al ontgroeid en moeten ze op zoek naar een echt bedrijfspand.

Groei

In de jaren daaropvolgend gaat het ineens hard met de twee oud studenten. Het bedrijf groeit explosief en verhuist van pand naar pand. Het Amerikaanse bedrijf vertaalt haar diensten naar allerlei verschillende talen en breidt haar diensten uit met vele verwante en niet-verwante projecten. In de meeste van die diensten wordt het bedrijf van Larry en Sergey leidend.

Resultaat

Het eigen vermogen van de twee studenten is inmiddels de 50 miljard ruim gepasseerd en hun idee, dat vanuit een garage uitgroeide tot een miljardenbedrijf, is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Daarom moedig ik iedereen aan om hun idee tot leven te brengen. Niet iedereen zal het zover schoppen als Larry en Sergey, maar de voldoening die het geeft om een idee uit te zien groeien tot tastbaar iets is altijd hetzelfde, miljarden of niet. Wie weet schrijf je geschiedenis. Larry en Sergey is het immers ook gelukt. De naam van hun bedrijf? Google.

~ Vincent de Boer

Powered by
×