Dark
Light

Leo Tolstoj (1828-1910) – Russische schrijver

Auteur:
1 minuut leestijd
Leo Tolstoj in 1897
Leo Tolstoj in 1897

Het is dinsdag precies 186 jaar geleden dat de beroemde Russische schrijver Leo Tolstoj geboren werd. Google staat bij dat feit stil met een speciaal logo, een zogenaamde Google Doodle.

Afbeelding van Leo Tolstoj in de Doodle
Afbeelding van Leo Tolstoj in de Doodle
Leo Tolstoj wordt beschouwd als een van de grootste literaire schrijvers ooit. Zijn bekendste werken zijn waarschijnlijk Oorlog en vrede en Anna Karenina. De eerstgenoemde roman verscheen in 1869 en gaat over de oorlogen tussen Rusland en Frankrijk onder Napoleon (1805 – 1814). In het lijvige boekwerk beschrijft Tolstoj de veldslagen van de Grande Armée.

Anna Karenina vertelt het verhaal van een jonge vrouw die smacht naar vrijheid maar zich opgesloten voelt in haar huwelijk met de veel oudere Aleksej Karenin. De jonge Anna Karenina verliest zich vervolgens in haar liefde voor een losbandige officier. De roman verscheen tussen 1875 en 1877 in verschillende afleveringen.

Zowel Oorlog en vrede als Anna Karenina zijn in een groot aantal talen vertaald en meerdere keren verfilmd. Van Anna Karenina verscheen in 2012 nog een moderne filmbewerking.

Laatste jaren

Leo Tolstoj in 1908
Leo Tolstoj in 1908
Na de verschijning van Anna Karenina ging Tolstoj andersoortig werk schrijven. De Rus ging zich meer bezighouden met het geloof en publiceerde verschillende religieus-filosofische traktaten. Ook kwam hij in conflict met de kerk doordat hij stelde dat “eenvoudige boeren de dragers van het ware geloof waren”.

Tolstoj, die zelf van adel was, deed hierna afstand van zijn eigen rijkdom. In 1910 verliet hij zijn huis. Hij wilde naar het zuiden van Rusland trekken om zich daar in een klooster terug te trekken. Zover kwam het echter niet. Leo Tolstoj overleed onderweg, in het huis van een stationschef aan de gevolgen van een longontsteking. Het overlijden van de beroemde schrijver was wereldnieuws.

Doodle

De Doodle die Google naar aanleiding van de 186e geboortedag op zijn startpagina heeft geplaatst, is interactief en ontworpen door illustrator Roman Muradov. De Doodle toont afbeeldingen uit verschillende boeken van Tolstoj. Natuurlijk zijn de twee eerder genoemde romans in de Doodle verwerkt. Een andere bekend werk dat de revue passeert is De dood van Ivan Iljitsj

De mooiste quotes van Leo Tolstoj

×