Jorge Luis Borges (1899-1986) – Argentijnse schrijver

Het is woensdag 112 jaar geleden dat de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges geboren werd. Google staat bij die gebeurtenis stil met een speciaal logo.

Doodle voor Jorge Luis Borges
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 112e geboortedag van Jorge Luis Borges (1899-1986) is het traditionele logo vervangen door een afbeelding van een oude man die uitkijkt op een aantal futuristische bouwwerken.

Invloedrijk schrijver

Jorge Luis Borges wordt beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste schrijvers van de twintigste eeuw. Hij werd in 1899 geboren in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Onder meer omdat zijn vader hoogleraar Engels was, werd hij tweetalig opgevoed. Al op zeer jonge leeftijd wist Borges dat hij schrijver wilde worden. In 1906 schreef hij zijn eerste tekst over Griekse mythologie en ook een eerste verhaal dat beïnvloed was door de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes (1547-1616). Twee jaar later vertaalde hij een boek van Oscar Wilde.

Tussen 1914 en 1921 verbleef Borges in Europa. In die periode kwam hij in contact met Europese literatuur en verschillende filosofische werken. Na terugkeer in Argentinië wist Borges al snel een belangrijke plek binnen het literaire milieu van Buenos Aires te verwerven.

- advertentie -

De Argentijn werd vooral bekend met zijn fantastische en metafysische verhalen. Daarnaast maakte hij naam als dichter en essayist.

Overzicht van boeken van Jorge Luis Borges

Documentaire over Jorge Luis Borges

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: