Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Siert Bruins (1921-2015) – Het ‘Beest van Appingedam’

Nederlandse oorlogsmisdadiger
1 minuut leestijd
Aankomst van de verdachte Siert Bruins in het gerechtsgebouw in Hagen in West Duitsland; hij houdt een tas voor zijn gezicht, 29 oktober 1979 (cc - Anefo- Koen Suyk)
Aankomst van de verdachte Siert Bruins in het gerechtsgebouw in Hagen in West Duitsland; hij houdt een tas voor zijn gezicht, 29 oktober 1979 (cc - Anefo- Koen Suyk)

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins is eind vorige maand op 94-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Dagblad van het Noorden dinsdag.

Oude portretfoto van Siert Bruins
Oude portretfoto van Siert Bruins
Siert Bruins werd in 1921 geboren in Vlagtwedde, een dorp in Groningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte hij onderdeel uit van de Duitse Sicherheitsdienst. Met zijn handlangers was hij onder meer actief in Delfzijl en omgeving. Vanwege zijn brute manier van optreden werd Bruins ook wel ‘het beest van Appingedam’ genoemd.

Na de oorlog werd Bruins vanwege meervoudige moord bij verstek ter dood veroordeeld. Voordat het vonnis kon worden voltrokken week de oud-nazi echter uit naar Duitsland. Hij kreeg er de Duitse nationaliteit en ging net als oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker in Hagen wonen. Ondanks herhaalde verzoeken van de Nederlandse overheid weigerden de Duitse autoriteiten hem uit te leveren.

Bruins leefde jarenlang als vrij man in Duitsland, maar nazi-jager Simon Wiesenthal zorgde er in 1980 voor dat hij door de Duitse politie werd opgepakt. De Duitse rechtbank veroordeelde Bruins tot zeven jaar celstraf wegens medeplichtigheid aan de moord op de Joodse broers Sleutelberg, op 25 april 1945 in Delfzijl. In 1985 kwam Bruins vrij.

Siert Bruins tijdens de eerste zittingsdag - Still NOS-video
Siert Bruins tijdens de eerste zittingsdag in 2013 – Still NOS-video
In 2003 ondernam minister Donner nog een poging om Bruins uitgeleverd te krijgen. Dit lukte niet.

Moord op Aldert Klaas Dijkema

Eind 2013 moest Bruins in Duitsland opnieuw voor de rechter verschijnen, ditmaal als verdachte voor de moord op verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema. Bruins zou deze verzetsstrijder in de nacht van 21 op 22 september 1944 samen met zijn collega August Neuhäuser van de Sicherheitsdienst hebben doodgeschoten op een fabrieksterrein bij Appingedam. Van een veroordeling kwam het twee jaar geleden echter niet omdat de rechtbank in Hagen aangaf geen oordeel te kunnen vellen vanwege een gebrek aan getuigen.

Siert Bruins was de laatste Nederlandse oorlogsmisdadiger die op vrije voeten was.

Boek: De Zoektocht Naar De Meest Gezochte Nazi's

Levy & De laatste nazi’s – Siert Bruins

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie