Dark
Light

Verhaal van tiener WOII komt tot leven via social media

‘Oorlog-stories’ (Zapp)
Auteur:
2 minuten leestijd
SpangaS-actrice Claudia Kanne als Edith Velmans-Van Hessen
SpangaS-actrice Claudia Kanne als Edith Velmans-Van Hessen (Foto: Persbeeld EO)

De Evangelische Omroep lanceert binnenkort de online tienerserie ‘Oorlog-stories’. Via het Zapp Instagram en YouTube kanaal vertelt een vijftienjarig meisje dagelijks wat ze meemaakt tijdens de oorlog. De serie is geïnspireerd op het oorlogsdagboek van de Nederlandse Edith en geschreven door Willem Bosch en Yannick de Waal.

Het verhaal van Edith Velmans Van Hessen
Het verhaal van Edith Velmans Van Hessen
De EO wil met deze serie één van de vele verhalen van jongeren delen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een dagboek schreven. Centraal staat het verhaal van Edith Velmans-Van Hessen. SpangaS-actrice Claudia Kanne vertelt in de rol van het tienermeisje, in de serie Esther genaamd, elke vrijdag op het Zapp YouTube-kanaal wat ze de afgelopen periode meemaakte. De laatste story wordt geplaatst op dinsdag 5 mei, de dag van de bevrijding. Op vrijdag 8 mei sluit de EO de serie af met een laatste YouTube-video.

Verhaal

In ‘Oorlog-stories’ vertelt de Joodse Esther hoe haar gewone leven in de oorlog steeds verder onder druk komt te staan. Ze is vijftien jaar oud als de oorlog begint. De eerste periode lukt het haar om optimistisch te blijven: “oorlog is niks voor mij”. Als het te gevaarlijk wordt, besluit ze zonder haar ouders en broer onder te duiken met hulp van haar vriendje Freek. Niet verstopt, maar met een nieuwe identiteit bij een gezin in een andere stad. Een angstige en eenzame tijd breekt aan. Naarmate de oorlog heviger wordt, krijgt ze steeds minder informatie over hoe het haar gezin vergaat. Totdat er een reeks slechte berichten komt. EO-eindredacteur Arnoud Bruinier:

“75 jaar vrijheid in Nederland is voor ons de aanleiding voor ‘Oorlog-stories’. De online tienerserie laat zien dat vrijheid zeker niet vanzelfsprekend en het koesteren waard is. Juist het contrast tussen het herkenbare tienerleven en de angst die daarin oprukt, laat zien dat we dankbaar mogen zijn voor ons leven in vrijheid. Met de ‘Oorlog-stories’ dagelijks op je Instagram, gewoon tussen de stories van je vrienden, komt dit wel heel dichtbij. We hopen hiermee tieners te raken en de herinneringen aan de oorlog ook voor een nieuwe generatie levend te houden.”

eva_stories

Het Israëlische ‘eva_stories’ diende als voorbeeld hoe verhalen uit de oorlog voor een jonge doelgroep te vertellen. De makers van ‘eva_stories’ leverden ook advies bij de totstandkoming van deze EO-serie.

Boek: Het verhaal van Edith

eva_stories
Het Israëlische ‘eva_stories’
×