Dark
Light

Verloren gewaand portret Willem van Oranje gevonden

Auteur:
2 minuten leestijd
Portret Willem van Oranje
Het ontdekte portret van Willem van Oranje, ca. 1619 - detail (Historisch Museum Den Briel)

In de collectie van een particuliere verzamelaar is onlangs een verloren gewaand portret van Willem van Oranje gevonden. Dat meldt Historisch Museum Den Briel. Het schilderij dateert uit circa 1617 en is gemaakt door de beroemde portretschilder Michiel van Mierevelt.

Het gaat om een olieverfschilderij op paneel met een afmeting van 30 bij 24,5 centimeter. Het paneeltje wordt de komende tijd tentoongesteld in Den Briel. Volgens het museum is het nooit eerder geëxposeerd. Naar alle waarschijnlijk gaat het om een portret dat door het RKD is geregistreerd onder nummer 172452 en dat tijdens de oorlog uit beeld raakte.

Van Mierevelt

Schilder en ondernemer Michiel van Mierevelt had in Delft een omvangrijk bedrijf waar vooral portretten werden vervaardigd van prominenten, waaronder burgemeesters, bierbrouwers en leden van de stadhouderlijke familie. In de periode dat het portretje van Willem van Oranje werd vervaardigd was het atelier gevestigd in een groot pand genaamd “Het wapen van Spangien”, gelegen aan de Oude Delft (op het huidige nummer 77) in Delft. Van Mierevelt woonde daar en werkte er met zijn leerlingen aan talloze portretopdrachten vanaf 1611 tot aan zijn dood in 1641. Aangenomen wordt dat Van Mierevelt zelf de gezichten uitvoerde en de rest aan zijn medewerkers overliet. Zijn atelier produceerde onder meer een flink aantal portretten van de stadhouders en hun naaste familieleden voor propagandadoeleinden. Aangenomen wordt dat het ontdekte portretje van de prins ook zo tot stand kwam.

Het ontdekte portret van Willem van Oranje, ca. 1619
Het ontdekte portret van Willem van Oranje, ca. 1619 (Historisch Museum Den Briel)

Het portret vertoont volgens het museum grote overeenkomst met een portret in een ovale lijst uit de collectie van Museum Het Mauritshuis in Den Haag. Mogelijk zijn beide werken gebaseerd op een tekening van de hand van Cornelis de Visscher I.

Op het ontdekte schilderij is Willem van Oranje te zien in een zwart harnas met vergulde versiering. Historisch Museum Den Briel:

“Zo wordt verwezen naar zijn status als hoge edelman en zijn rol als legeraanvoerder van de opstandige Nederlanden. De rijk geplooide kraag van textiel herinnert aan de kraag waarmee de prins is uitgebeeld op het zitbeeld van zijn grafmonument in de Nieuwe Kerk in Delft door beeldhouwer Hendrick de Keyser (1565-1621), dat in 1623 gereed kwam.”

Het portret is enkele jaren geleden aangetroffen in een particuliere verzameling in Spanje, waar het door een Nederlandse kunsthandelaar werd verworven. Het werd vervolgens gekocht door een Nederlandse verzamelaar nabij Delft.

Boek: De portretfabriek van Michiel van Mierevelt (1566-1641)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×