Artikelen en achtergronden over het Nederlandse koningshuis en andere koningshuizen. Naast geschiedenis worden hier ook boeken behandeld over verschillende monarchieën. Bekijk hier deoverzichtspagina Nederlandse koningshuis
Na de dood van koning Willem I in 1843 liet zijn tweede vrouw, Henriette d’Oultremont, een grafteken ter zijner nagedachtenis maken. Maar wie zien we eigenlijk op dat bekende monument? Is het wel een koning?
Topambtenaar Buurt van Nispen tot Pannerden was getuige van onder meer de Indische onafhankelijkheidsstrijd, de Nieuw-Guinea-kwestie, de wederopbouw en de diverse kabinetsformaties, maar vooral ook van tal van affaires rond het koninklijk huis.
Het koninklijke rijtuig SR10 is vanaf deze week officieel een museumstuk. Het treinstel, dat vorig jaar nog is gebruikt bij een staatsbezoek aan België, wordt vrijdag officieel overgedragen aan het Spoorwegmuseum door Wouter Koolmees, president-directeur van NS.
Op 8 mei 1940 verscheen in De Telegraaf een bericht dat prinses Juliana een Amerikaans aanbod van veilig onderdak had afgewezen, met de stellige belofte: "Onze plaats is hier in Nederland, of er gevaar dreigt of niet. Wij zullen nooit onze post verlaten." Het bericht is de Oranjes altijd blijven achtervolgen.
Het begin van Konings- of Koninginnedag als een jaarlijks gevierd feest ligt in de negentiende eeuw. De verjaardag van koning Willem I op 24 augustus werd vooral in grotere steden gevierd met kerkdiensten en parades. Het was echter nog geen groot feest.
Het Koninklijk Huisarchief heeft prins Bernhard’s lidmaatschapskaart van de NSDAP, die onlangs werd gevonden in het persoonlijke archief van de prins, overgedragen aan het nationaal archief van Duitsland in Berlijn.
De naam van prins Bernhard, de grootvader van koning Willem-Alexander, is geschrapt. Dat heeft alles te maken met de recente vondst van de originele NSDAP-lidmaatschapskaart van de prins, die zelf tot zijn dood ontkende lid te zijn geweest van de nazi-partij.
Het besluit vloeit voort uit de recente ontdekking van de NSDAP-lidmaatschapskaart van de prins. Hoewel al eerder bekend was dat Bernhard enige tijd lid was van de partij van Adolf Hitler, werd hiervoor met de vondst van de kaart onomstotelijk bewijs geleverd.
Koning Willem-Alexander heeft voor de camera van de NOS gereageerd op de vondst van de NSDAP-lidmaatschapskaart van prins Bernhard. Volgens de koning is het goed dat het oorlogsarchief openbaar is en heeft hij er bewust voor gekozen geen stukken achter te houden.
In het persoonlijke archief van prins Bernhard is diens lidmaatschapskaart van de NSDAP gevonden. Hoewel al langere tijd bekend was dat de prins lid was van de nazi-partij, willen verschillende organisaties en politici dat de regering naar aanleiding van de ontdekking onderzoek laat doen naar het oorlogsverleden van de prins.