Prins Bernhard was volgens een bekende uitspraak van de Britse koning George VI ‘de enige die echt van de oorlog genoten heeft’. De oorlog was zonder twijfel inderdaad het hoogtepunt uit het leven van de prins.
Bij uitgeverij Kluitman verschijnt later dit jaar een historische jeugdroman van Christine Linneweever waarin het strijdros Wexy centraal staat. Wexy was het strijdpaard van prins Willem Frederik van Oranje, de latere koning Willem II.
In de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft zijn ruim vijfhonderd graven geruimd. Hierdoor is ruimte gecreëerd voor tenminste twintig bijzettingen van leden van het koninklijk huis.
"Diepgaande kennis van het verleden is essentieel om historische feiten en ontwikkelingen te kunnen begrijpen en de impact daarvan op mensen en gemeenschappen zo scherp en eerlijk mogelijk onder ogen te kunnen zien."
Volgens de stichting hecht het koningspaar ook grote waarde aan het onderzoek omdat dit helderheid kan verschaffen over de rechtmatigheid en rechtvaardigheid van het beheer van de objecten. Naar verwachting neemt het onderzoek minimaal anderhalf jaar in beslag.
De komende maanden wordt in de Nieuwe Kerk in Amsterdam met een speciale tentoonstelling stilgestaan bij het koningschap van Juliana. Dit ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van haar inhuldiging als Koningin der Nederlanden.
Het is een bekende scène uit de vaderlandse geschiedenis. Prinses Wilhelmina, de echtgenote van erfstadhouder Willem V, is op 28 juni 1778 op weg van haar verbanningsoord Nijmegen naar Den Haag. Ze hoopt de door de opstand van patriotten verstoorde rust in de provincie Holland en elders te herstellen.
Voor de zogeheten keerdruk van 5 cent werd in totaal 530.000 euro betaald. Volgens het veilinghuis gaat het daarmee om de hoogste prijs die een Nederlandse postzegel ooit op een veiling heeft opgebracht.
Albertine Agnes Nassau geldt als een voorouder van het huidige Oranjegeslacht. Dat stamt, zoals bekend, niet rechtstreeks van Willem de Zwijger af, maar van de Friese zijtak. Albertine Agnes was de overgrootmoeder van de latere stadhouder Willem IV. Toch bestond er tot voor kort geen biografie van deze niet-alledaagse vrouw.
De makers en initiatiefnemers van de Gouden Koets gingen er prat op dat het geschenk aan de nieuwe vorst Wilhelmina het hele toenmalige Koninkrijk der Nederlanden moest representeren. Zo is in de koets vlas verwerkt uit Zeeland, leer uit Brabant, hout uit Java en ivoor uit Sumatra. Suriname, destijds onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, leek echter niet te zijn
Binnenkort verschijnt bij uitgeverij Walburg Pers een biografie van Wilhelmina van Pruisen, geschreven door historicus Maarten-Jan Dongelmans. Het eerste exemplaar van dit boek wordt op Paleis Het Loo in ontvangst genomen door prinses Margriet.
Na de dood van haar man werd ze de eerste vrouw die in de Republiek optrad als regentes van Friesland, Groningen en Drenthe.
Ongeveer tien jaar geleden verschenen er drie lijvige biografieën van de eerste drie Nederlandse koningen uit het huis Oranje: koning Willem I, Willem II en Willem III. Deze week is bekendgemaakt dat de serie een vervolg krijgt. Dit keer staan de vorstinnen centraal.
In 1948 verkocht de Stichting Nederlands Kunstbezit aan prinses Juliana het schilderij 'Landschap met St. Hubertus' van kunstschilder Paul Bril. Voor die verkoop had de oorspronkelijke eigenaar, de joodse kunstenaar en kunsthandelaar Joseph Henri Gosschalk, toestemming moeten geven.
In de collectie van een particuliere verzamelaar is onlangs een verloren gewaand portret van Willem van Oranje gevonden. Het schilderij dateert uit circa 1617 en is gemaakt door de beroemde portretschilder Michiel van Mierevelt.
Op 13 mei 1940 vergaderde het Nederlandse kabinet op het ministerie van Economische Zaken. Terwijl de krijgsmacht buiten een wanhopig gevecht tegen de Duitse invasiemacht aan het voeren was, overtuigde minister van Defensie Adriaan Dijxhoorn zijn collega’s om naar Engeland uit te wijken. Ook koningin Wilhelmina kreeg het dringende advies te vertrekken.
De Franse koning Lodewijk XVI en koningin Marie-Antoinette probeerden in 1791 vermomd Parijs uit te vluchten, waar twee jaar eerder de Franse Revolutie is uitgebroken. Bij Varennes werden ze aangehouden, waarna de koning verzuchtte: "Er bestaat geen koning van Frankrijk meer…"
Koning Willem I kocht Paleis Kneuterdijk in 1816 voor zijn zoon, de latere koning Willem II, en zijn Russische vrouw Anna Paulowna.
Volgens journalist Frans Peeters werd koning Willem II door zijn zoon, op dat moment de kroonprins en later koning Willem III, doodgeschoten.
Op 3 april 1952 hield koningin Juliana een vredestoespraak voor het Amerikaanse Congres. De Koude Oorlog was op dat moment in volle gang. De koningin kreeg na afloop van haar pacifistische rede een staande ovatie van de Amerikaanse politici. In Nederland fronsten veel van hun collega's de wenkbrauwen.
Kasteel Het Oude Loo, ook wel Slot ‘t Oude Loo, is een oud jachtslot op het Kroondomein Het Loo te Apeldoorn. Het is tegenwoordig in gebruik als privé-buitenverblijf van koning Willem-Alexander.